Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 10. srpna 2014

Richmondské zápisky, díl 13, 9.8.2014, Norfolk a Virginia Beach

Druhý víkend v Richmondu jsme se s kluky rozhodli vyrazit do Norfolku a Virginia Beach.

Dálnice
Nevím, zda jsem se již zmínil o jedné zvlášť otravné charakteristice virginských dálnic, jsou lemovány vysokými stromy (lesní bariérou), což v praxi znamená, že 90% času vidíte stromy a nic jiného. Pokud jste zvyklí z Evropy při dálničním cestování něco vidět, tak tady na to zapomeňte. Naopak nezapomeňte na knihu a polštářek :-)

Naval Station Norfolk
Prvně jsme vyrazili na prohlídku největšího vojenského námořního přístavu světa - Naval Station Norfolk. Dopředu musím říct, že to z mého pohledu bylo vyhozených 10 babek. 45 minutová prohlídka základny, která je městem ve městě se odehrává pouze v sedě v autobuse, ze kterého nesmíte vylézt a občas vám zakážou i fotit. Základna sama o sobě je poměrně zajímavá, stejně jako to co v ní můžete vidět, ale vzhledem k tomu, že to vlastně nevidíte... Stejně tak většina fotografií pořízených přes nepříliš čistá okna autobusu stojí za...


Norfolk Nauticus - USS Wisconsin (BB-64)
Po nemastné neslané prohlídce vojenského námořního přístavu jsme se vydali na prohlídku bitevní lodi USS Wisconsin (BB-64). Já jsem nehodlal vyhodit dalších zbytečných 16 babek, takže jsem si našel svůj program. Podle kluků jsem však udělal chybu, protože prohlídka stála za to. Přiznám se, že k návštěvám "vojenských" propriet mám vcelku schizofrenní postoj - ano, většina vojenské techniky mě nakonec zajímá, ale právě jen kvůli tomu slovu "technika", vzhledem k tomu, že se považuji za pacifistu je mi to všechno svým způsobem totiž odporné... Takže je to jen na vás, já rozhodně své neúčasti nelituji, stačilo mi vidět loď z přístavu a ano působí impozantně :-)


Norfolk, Norfolk Downtown a Virginia Caribfest 2014
Trochu se vrátím k našemu příjezdu do Norfolku, město na mě působilo ještě podstatně nesympatičtěji než Richmond, zdá se být chudší a neupravenější, nic co bych měl chuť znovu navštívit.

Naproti tomu Norfolf Downtown je vcelku sympatický, mám takový pocit, že je to obecný rys mnoha amerických měst, až jich uvidím větší množství, tak se k tomu nepochybně vrátím.


Už při příjezdu do centra Norfolku bylo jasné, že se tu děje něco velkého, mnoho ulic uzavřených, policisté na každém druhém kroku (v autech, na motorkách, na Segway a dokonce i na kole). Norfolk pořádal 9. výroční Virginia Caribfest 2014. My jsem se tu ocitli právě v okamžiku, kdy městem vyrazil festivalový průvod zástupců jednotlivých karibských zemí. No a musím vám říct, že to stálo za to, však si prohlédněte fotografie :-) Možná, abych zůstal politicky korektní, můžu ještě přihodit informaci, že Brno je zlatá loď... každé ráno při cestě do práce potkám minimálně jednu tak nádhernou ženu, že se člověk bezděčně začne usmívat a hned má krásnější den, ale tady...? Z různorodých a překrývajících se hudebních produkcí mě časem málem začala bolet hlava, ale naštěstí jsem si našel zábavu v pořizování fotografií na samospoušť jako např. Sabelell shybuje na kotvě, Sabelell klikuje na kašně pod mořskou pannou, Sabelell klikuje na střelivu do kanónů USS Wisconsin a tak dále... Chvílemi jsem měl pocit, že mě ti všudepřítomní policisté musí sbalit, ale naštěstí ne :-)


Fascinace dne v Norfolku
Že potkám ve Státech na ulici Spider-mana mě příliš nepřekvapilo, ale že ho uvidím jít s baťůžkem a se zájmem do muzea? :-) Jo a také jsem narazil na růžovku, pro tentokrát nemyslím houbu, ...bohužel!


Virginia Beach
Z Norfolku jsme se vydali na cestu do nedaleké Virginia Beach, již název města prozrazuje účel naší návštěvy. Ano jsou jimi písečné pláže a koupání v Atlantiku. Podobně jako Norfolk ani Virginia Beach nevypadá zrovna nádherně, Downtown je opět o něco málo lepší, ale jinak mi město přišlo jako jeden velký hotelový komplex, jedna nechutně velká přelidněná pláž na níž jsou nalepené světoznámé hotely a pak ten zbytek...


Na pláži jsem si dosyta to užil přestože tu bylo navíc několik tisíc lidí :-) Přiznám se, že to bylo poprvé, co jsem okusil písečnou pláž, takže jsem pořád někde běhal pískem a nemohl se toho nabažit. Tedy přirozeně pořád v okamžicích, kdy jsem nebyl ve vodě. Voda očekávaně nebyla tak čistá jak ji znám z Chorvatska, na to v ní bylo příliš písku a lidí, ale slaná byla skvěle :-) Většina koupajících se držela tak do 10m od břehu, což jsem nechápal, dokud na mě a Kubu nezačal pískat plavčík ať se otočíme a plaveme zpět ke břehu... Kdo by to řekl, že zrovna já budu ten, který je nejdál od břehu :-) No co, zamířili jsme z dohledu tohoto plavčíka, aby na nás vzápětí v dalším sektoru pískala plavčice :-) No a do třetice nás píšťalkou vyhazovala z velkých vln třetí plavčice :-) Kuba dostal skvělý nápad převrátit plavčíkovi jeho věž, nemohl jsem to nevyzkoušet s jasnou vzpomínkou na jednu skvělou akci v Bobrové, kdy se Jirka s Kubou opírali (rozuměj převraceli) myslivecký posed z něhož kázala Eternity :-) Ale na takové troly jsou tu připravení, věž je pevně ukotvená, ani jsem s ní nehnul ;-)


I ve Virginia Beach jsem byl fascinován několika událostmi a věcmi, předně to byly dvě letky stíhaček, které několikráte přelétly poměrně nízko nad pláží, jejich formace vypadala naprosto úchvatně.


Plážová kola, možná městská kola, možná spíše cruisery. Občas měla řidítka ve výšce hlavy člověka, který na něm seděl, vivat ergonomie, ale co, proti gustu žádný dišputát :-)


I u pláže rostou houby, vlastně rostou skoro úplně všude (ano, tvrzení, že houby rostou skoro úplně všude je platné skoro úplně všude na Zemi :-))


Často mě zaráží nadzemní elektrické vedení, které lze spatřit i v centrech měst, něco co se u nás pomalu nevidí ani v nejzapadlejších vesnicích :-) A ano, stejně tak překvapivé je poměrně časté použití křivých stromů místo stožárů...


Ve Virginia Beach lidé na kole jezdí, na rozdíl od okrajových částí Richmondu, kde bydlím. Přesto mě nemohlo nepobavit parkoviště před místní hospodou, tolik stojanů na kola tu mají jako proč?


Někdy před 20h se u benzínky začaly sjíždět motorky a co jsem měl možnost vidět, tak nemálo z nich bylo přímo ukázkou dokonalého tuzingu, ano prodlužujte si zadní kyvky klidně o metr... Facepalm :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat