Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pátek 8. srpna 2014

Richmondské zápisky, díl 12, 8.8.2014, parkuj v parku a nebo si dej vanu

Mango me crazy
Včera v práci jsem poprvé sáhl po čaji pojmenovaném "mango me crazy". Obvykle ovocné čaje příliš nepiji, nejsem sice ortodoxním milovníkem čajů, který opovrhuje vším, co neobsahuje lístky čajovníku, ale zkrátka mi většina z nich nechutná. "mango me crazy", ač jsem v něm rozpoznal jisté stopy "umělých" pachutí, mě chytl natolik, že jsem si dnes dal další. Stále jsem si však říkal: "To snad není možný, že by ten čaj byl sám o sobě natolik sladký!" Nedalo mi to a koukl jsme na web výrobce viz link výše. Teprve teď jsem si všiml, že ve skutečnosti jde o bílý čaj s příchutí manga a ne "pouze" ovocný čaj, ale to mě v danou chvíli tolik nezajímalo. Našel jsem i to, čeho jsem se obával, čajový pytlík obsahuje sladidlo "out of the box" :-) Aspoň že jsou to steviol glycosides (chemické látky zodpovědné za sladkou chuť stévie). Přiznám se, že jsem netušil, že se do čajových pytlíků přidávají sladidla a proto jsem se rozhodl napravit svoji neznalost a prozkoumat, zda je to běžné nebo naopak výjimečné. Prošel jsem sortiment ovocných čajů firem Pickwick a Teekanne, ale nenašel jsem jediný, který by obsahoval sladidla. Ano, z tohohle miniprůzkumu nelze zaujmout jednoznačné stanovisko v této problematice, nicméně dovolím si usuzovat, že umělá sladidla nejsou běžnou přísadou ovocných čajů (pomiňme teď skutečnost, že jde o běžný čaj s příchutí). Jaký je závěr? Samozřejmě záleží jen na nás, jak se na to chceme dívat. Kladný pohled říká, je to fajn, nemusím si sladit čaj, navíc je použito přírodně identické nekalorické sladidlo. Ten záporný se podivuje už nad skutečností, že na čajovém pytlíku nenajdete informaci, že jde o čaj se sladidlem a co když nemám rád slazený čaj, co když nemám rád umělou pachuť stévie (asi hodně subjektivní, ale rozhodně je její chuť identifikovatelná), co kdybych byl dokonce alergický (čistě hypoteticky). Že výrobce čajů Good Earth sídlí v USA mě pak už vůbec nepřekvapilo. Za nedlouho možná zjistím, že všechny zdejší plastové příbory (které se naprosto nechutně používají skoro všude) jsou vyráběny s přídavkem nějakého umělého sladidla, co kdybych náhodou olízl lžíci a ona nebyla sladká? :-)



Obědy a jídlo obecně
Pomalu ale jistě se dostávám k naplnění okřídlené věty "vyzkoušet se má všechno", tedy aspoň z pohledu jídla :-) Teď bych si tuto větu měl vzít za svou v kontextu možností posilování :-) Když tak nad tím přemýšlím, tak mám v plánu zajít už jen na pořádný steak a do indické na něco extra pálivého. S indickou kuchyní, tuším, budou problémy. V Richmondu jsem nenašel totiž žádnou, kde by se dal sehnat fal, vindaloo mi tolik nechutná a obvykle bývá o poznání slabší. Ale kdo ví, třeba budu příjemně překvapen... A nebo také ne a pak mi nezbude, než zosnovat výlet do New Yorku, tam cosi pálivého snad ještě zbylo :-) Viz http://www.bricklanecurryhouse.com/downtown/phalloffame.html. Prozatím se mohu radovat z návratu k mým klasickým těstovinovým obědům. Díky sofistikované mikrovlnce a dobré sadě nádobí (tohle berte s rezervou, myslím tím úplnost sady, sice na rozdíl od brněnské nenesou značku Ikea, ale na rovném stole se chovají podobně, houpací kůň hadr...) se mi daří uvařit je poměrně úspěšně. Těstoviny tu navíc nejsou nikterak závratně drahé, stojí asi dvojnásobek toho co v Čechách a to velkodušně zatajuji informaci, že si zde kupuji celozrnné :-)


Parky a parkoviště
Po práci jsem vyrazil na kole prohlédnout si další richmondské parky. Postupně jsem navštívil Springfield Park, Echo Lake Country Park a nakonec General Sheppard Crump Memorial Park. Parky, které jsem zatím viděl si jsou v jistých ohledech podobné, všechny jsou vybaveny obřími parkovišti, které zabírají nemalý zlomek rozlohy parků, většinu z nich protínají asfaltové silnice širší než D1 v Čechách, asfaltové chodníky jsou samozřejmostí, ve všech je povinně aspoň jedno jezírko se stejným vodotryskem, altánky s posezením taktéž. Bordel je bohužel všudepřítomný... Stromy a houby vypadají také stejně :-)


Občas vás v parku přeci jenom něco překvapí...


Případně "nebuď husa" nebo že by spíše analogie "černé ovce" v podobě "bílé husy"? Když tu vidíte husy jsou černé (berneška velká), tohle je první bílá, kterou jsem asi viděl...


A když už jsem ve státech, byla by velká škoda nevidět pořádný zápas v americkém fotbale, nejlépe však v parku :-)


Asfaltem se nešetří nejen v parcích, ale i v přilehlých obytných čtvrtích, nákupních centrech,... no ano, není místo, kde se by asfaltem šetřilo :-)


A ještě něco, veverky. Veverky jsou všudepřítomné, třeba kočku nevidíte jak je týden dlouhý (no dobře dneska to byla výjimka :-)), ale veverky jsou na každém kroku, nechápu...

A ještě něco, tenisáky, také jsou na každém kroku, dneska jsem jich potkal aspoň pět, je to snad nějaké znamení? :-)

A ještě něco, duby, těch je více než veverek a tenisáků dohromady :-) Pokud většina měst ve Virginii vypadá jako Richmond, tak nevím, proč se Virginie nejmenuje Oakland? Že už existuje stejnojmenné město a co? :-)

Vana
Není vůbec od věci mít vanu na pokoji, já se nekoupal snad více jak rok, tedy jako ve vaně :-) A když nad tím tak přemýšlím, tak to musela být tak příjemná koupel, že o ní nenapíši ani slovo ;-) Jo a proč píšu takovou samozřejmost? Konečně jsem vyzkoušel čtení ve vaně a je to moc příjemné. Dokonce jsem ani neutopil čtečku.

Žádné komentáře:

Okomentovat