Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

sobota 13. září 2014

Richmondské zápisky, díl 47, 12.9.2014, vchod, schod, chod, chodník ...a Henrico

Tentokráte si to značně ulehčím, publikuji mail od kolegy:

"Vlastně za to nemohou, že nemají, kde chodit.

More Sidewalks for Henrico County, Virginia:
Richmond was dubbed the second fattest city in America in 2012. According to findthedata.org, 22.7% of people are obese in Henrico County. More sidewalks will increase the likelihood that people will walk as opposed to using their cars, lowering health risks not only from exercise but by reducing harmful fuel emissions that come from using cars everywhere . Sidewalks provide a safer way of getting around on foot …

The call for more sidewalks is getting louder. Can the counties find an answer? …
"

Nevím zda je to k smíchu či k pláči... Tak či tak to jen potvrzuje naše dosavadní pozorování o spoustě tlouštíků všude okolo. Vážně by mě zajímalo, zda existuje kauzální korelace množství chodníků v městě a tloušťky jejich obyvatel. Apriori to nevylučuji, nicméně se obávám, že to nebude zdaleka tak jednoduché, jak si to představuje paní Jocelyn Sheff ve svojí petici. Stejně tak nechápu proč by skutečnost, že je Henrico (okres, součást Richmondu) jedním z nejstarších okresů ve Státech mělo jakkoliv souviset s potřebou nabízet zdravou alternativu k ježdění autem. Podobě nelogické je, že jednou mluví o Richmondu, jak je druhé nejtlustší město ve Státech a pak mluví o 27,2% obézních lidí v Henrico County. A jak jsou na tom jiné okresy? V centru mají chodníky poměrně běžně, jsou na tom vážně výrazně lépe? Ne, pod petici této paní bych se nepodepsal, byť na nepřítomnost chodníků a sebevražednost pěšího a cyklistického cestování se zmiňuji snad v každém druhém zápisku :-) Třeba když jsem včera večer potmě běžel z Deep Run Parku po dálničním přivaděči, neviděl pod nohy a jen tiše doufal, že pot pokrývající celé mé tělo bude fungovat jako dostatečná odrazka a že mě nikdo nesrazí... ne, nebyl to zrovna příjemný pocit. Druhý článek je mnohem zajímavější, vysvětluje příčiny (byť ne vždy pro mě zcela srozumitelně) proč situace vypadá tak jak vypadá, proč je náročné dovybavit chodníky již zastavěné území, jak se pomalu mění vnímání lidí, postoj odpovědné byrokracie apod. Těžko se mi ověřuje (už jen protože na to nemám chuť) jak moc jsou informace zkreslené a poplatné nějaké politické nebo názorové frakci, ale s tím se tak trochu počítá... A na závěr si dovolím jednu citaci z druhého článku, které mě pobavila natolik, že jsme ji pak rád dohledával ve čtvrt na jednu ráno, aby se pobavil i někdo další :-) "It’s a return to an earlier aesthetic and one of the key reasons Richmond and major cities such as Washington, D.C., and Cleveland are making a comeback." ...tak asi tolik o chodnících.

Žádné komentáře:

Okomentovat