Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

úterý 2. září 2014

Richmondské zápisky, díl 37, 2.9.2014, nákupy, jízdy smrti a tak podobně

Člověk doběhne na hotel a první na co se zmůže je jedno pořádné WTF, na pokoji tak 15°C, klimatizace naplno, všechna světla rozsvícená a jako že jich je... no abych nekecal, možná se nesvítilo v koupelně. Ještě jednou a vytuním jim klimatizaci tak, že na to nezapomenou, minimálně ji už nezapnou... Když už se zmiňuji o praštěné klimatizaci nelze si nevzpomenout na včerejšek, kdy mi bez jakéhokoliv oznámení do pokoje vlezli lidi z firmy, která na hotelu provádí čištění klimatizací. Když už pominu to, že bych minimálně očekával nějakou zprávu od hotelu, tak se těžko dá popsat nasrání, které jsem zažil v okamžiku, kdy mi Míra vykládal, jak se pro mě včera stavoval jestli nechci jet s nimi vyměnit auto a že byl můj pokoj otevřený a nikdo nikde... To že jsem si na svůj odpolední cyklovýlet nevzal ne zrovna laciný firemní notebook asi zdůrazňovat nemusím...

Když jsem vylezl před hotel, kde jsme měli sraz s kluky kvůli společnému nákupu potravin, tak nešlo přehlédnout Kubovo rozčarování, jeho pokoj se nacházel ve stejném stavu jako ten můj, tedy s tím rozdílem, že mu uklizečka nechala svítit i v koupelně :-)

Za chvíli dorazil i Míra, který teprve přicházel z práce a celkem bez přemlouvání a vyhrožování mi odevzdal klíčky od Elantry, ať si ji tedy projedu. Naskočil jsem do auta, kupodivu nikdo se ke mě nepřidal :-) Obhlédl jsem přetlačítkovanou palubovku, bohužel jsem nenašel tlačítko měnící poměr řízení do sportovního módu... Ale co, ECO režim jsem zvládl vypnout podobně jako ESP :-) Na prvním parkovišti jsem jen trochu ohřál motor a vyzkoušel Shiftronic (manuální režim řazení). BTW zahřívat motor v Richmondu je téměř zbytečné, protože auta celý den na slunci stojící jsou rozpálená do ruda včetně kapalin v motoru :-) A pak jsem tomu trochu zatopil pod kotlem na druhém parkovišti, zrychlení z nuly na necelých padesát nic moc, zato gumy v zatáčkách pohvizdovaly o stošest. Pak už následoval trochu divočejší návrat na první parkoviště, tři zatáčky na hranici nedotáčivého smyku s nepěkným kvílením gum, otočka, rozjezd na plný kotel, ABS bohužel vypnout nejde, takže jsem ověřil jeho funkčnost na rozpáleném asfaltu, když jsem zadupl brzdu na krev až do podlahy. Další zatáčka trochu přes čáru a už jsem zastavoval před kluky. Od nich jsem dostal slušnou sodu, jakože kdo má jezdit v autě s hořícími gumami, že je to smrad k nevíře :-) Přeháněli jako vždy... A co auto? No aspoň že se nehoupe jako loď (na mysli mám Nissan Murano), nicméně poměrně vysoké pneumatiky na 16" liťácích pískaní jen o něco méně a motor? No nevím, mizernej zvuk doplňuje pocit slabosti, prostě nuda a šeď. Hodnotit ho v kontextu malého rodinného auta, tak bych byl shovívavý, ale tohle je kurník podle Hyundaie GT! Fail a tečka.


Pak se již řízení chopil Libor a hurá do obchodů (tedy ve skutečnosti něco jako "do háje, už zase potřebuji nakoupit zeleninu a musím do mizerných obchodů"). Libor svoji rozvážnost za volantem pomalu přivádí k dokonalosti, takže za chvíli mi nezbude než snad napsat "kam se na něj hrabe se svými botami Kuba" :-) Poté, co nás seznámil se skutečností, že ho řeči spolujezdců nerozhodí, že je zvyklý na děti v autě se do něho ještě více opřel Míra, prý ať si zopakuje autoškolu :-) Moje zápisky poslední dobou vypadají jako nehorázná kritika mých kolegů a tak abych věci uvedl na pravou míru, přihodím svůj názor na jejich řidičské schopnosti.

  • Míra, ten nejmladší a za volantem působí nejzkušeněji. Co více dodat...
  • Libor, ten nejstarší, možná nejvyježděnější, pohodový řidič, který jede vždy podle pravidel, ale tím a svojí rozvážností člověka sem tam unudí k smrti. Navíc se zdá, že mu za volantem chybí agilita, nebo by se to také dalo popsat jako přebývající přehnaná opatrnost.
  • Kuba, nejméně vyježděný, nicméně, když se do něj nikdo neopírá zcela zbytečnou kritikou, tak lze považovat za pohodového a bezpečného řidiče. Překvapující je však jeho psychická slabost za volantem, kdy se nepovedenou akcí sám dostane pod tlak a když si přisadíme nějakým komentářem, tak se z Kuby stává životu nebezpečný řidič a jeho jízda je čirým adrenalinovým zážitkem.
  • Já? Kdysi slušný a dobrý řidič. Dnes prase za volantem, které bez injekce adrenalinu za volantem pravidelně usíná. Díky přílišnému sebevědomí, nutné dávce štěstí, skvělému odhadu a rychlé adaptaci na jakékoliv auto jsem se stal postrachem všech spolujezdců, málokdo se mnou rád usedá do auta, na rozdíl od motorky, což nějak nechápu...
Walmart nic zajímavého nepřinesl, takže ho přeskočím. To stejné se již nedá říct o Best Buy, který jsme navštívili poprvé. Obrovský obchod plný elektroniky, v hlavě mi utkvělo pár myšlenek, o které se s vámi útržkovitě podělím:
  • mobily, tablety a notebooky zaplňují vetší část prodejny (oproti ČR)
  • celosvětový trend pádel (velkých smartphonů) je více než zřetelný
  • Samsung a Apple svými koutky klasicky zastiňují ostatní konkurenci
  • notebooky s dotykovými obrazovkami a Chromebooky jsou, zdá se, celkem v kurzu
  • v USA nenajdete ve spotřebitelském obchodě jediný Lenovo ThinkPad (v ČR nevídané)
  • většina produktů si je podobná jako vejce vejci, proč všichni kopírují Apple i s tím, co se jim nepovedlo
  • v drtivé většině případů tragické chiclet klávesnice zamořily svět
  • našel jsem ještě horší klávesnici než je Apple Wireless Keyboard, ano je to jakákoliv klávesnice k Microsoft Surface 3 i 2 (to je hnus velebnosti)
  • chytré hodinky a náramky frčí o stošest, co že polovina z nich vypadá jako laciný šunt z Číny a druhá stejně odporně...
  • chytré cokoliv připojitelné k Apple je stále v kurzu, ať už je to váha nebo pro mě za mě žehlička
  • ochota místních prodavačů hraničí s neskutečnou otravností, minutu člověk nemůže patlat zdejší vystavené přístroje bez nabídky pomoci...
Dollar Tree přeskočím jako Walmart a už máme před sebou pouze Kroger, potravinový a lékárenský řetězec. První návštěva, která dopadla překvapivě uspokojivě, tedy až na detaily :-) Hned u vchodu na mě čekala zelenina a ovoce, na první pohled hezčí a rozmanitější než ve Walmartu, palec hore. Teda jedna věc mě zaskočila v oddělení zeleniny a to oranžový a fialový květák. Na Wikipedii a jinde jsem zjistil překvapivou informaci, že tyto varianty vzniky "přírodním" křížením a nejsou výsledkem genetických manipulací poslední doby (asi ponechme pro teď stranou, že v důsledku v tom asi není příliš rozdíl). Tyto varianty jsou dokonce v některých ohledech lepší než původní bílý květák. Třeba fialová varianta obsahuje antioxidanty, které naleznete v červeném víně nebo červeném zelí... BTW dokonce existuje i varianta zeleného květáku :-) Když už jsem se opět brodil Wikipedií, narazil jsem na Romanesco, to jsem sice neviděl (tedy doposud ani na obrázku), ale rozhodně to chci :-)


Musím ocenit, že Kroger je někde na půli cestě mezi Walmartem a Whole Foods, široký výběr a celkem rozumné potraviny. Když jsem mezi sýry narazil na Limburger Cheese, který jsem zmiňoval asi ve dvou předcházejících richmondských zápiscích, jakožto možnou náhradu syrečků, tak pro tentokráte jsem neodolal a vyhodil jsem nekřesťanské množství peněz za malou kostku něčeho o čem jsem jen věděl, že díky kalorickému složení to na příbuznost se syrečky moc nevypadá, ale že smrdí kvalitně, prý patří do první desítky nejsmradlavějších sýrů na světe :-) Cena $6,49 byla nakonec o půl babky nižší než v Whole Foods Marketu, byť jsem si myslel, že je to přesně naopak. A jaký tedy je? Skvělý, smradlavý/voňavý, chutí lehce podobný syrečkům, ve zkratce báječný, měl jsem co dělat, abych ho nedal na posezení :-) Vřele doporučuji.


Žádné komentáře:

Okomentovat