Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

čtvrtek 11. září 2014

Richmondské zápisky, díl 46, 11.9.2014, jablečná mánie

Svolání novinářů na zářijovou tiskovou konferenci firmou Apple se v posledních letech stalo tradicí s celosvětovým významem, podobnou tradicí se stává i skutečnost, že již do předu se "téměř" ví, co bude představeno. Letošek nebyl výjimkou. Ne že by mě problematika mobilních telefonů nezajímala, to spíše naopak, ale už dávno nepodléhám nutkavé touze znát každou spekulaci ohledně nově příchozích modelů a je jedno zda se bavíme o iPhonech či smartphonech jiných značek. V podstatě si rád počkám na oficiální představení produktů a první reálné testy. Letos jsem díky pobytu ve Státech sledoval show "ve stejném časovém pásmu" během obědové pauzy a musím říct, že to ve mě zanechalo jisté stopy, které v důsledku vedly k sepsání tohoto zápisku. Ve skutečnosti se však na toto téma nemám chuť příliš vykecávat, takže jen několik poznámek:
  • nevím proč všichni řeší velikost LCD a celého telefonu, od příchodu iPhone 5 se na něm jednoruč nedá dělat rozumně většina věcí...
  • nevím proč škarohlídi řeší stále jen kvantitu, jakože počet jader procesoru, velikost operační paměti, takt procesoru, počet megapixelů fotoaparátu - ve skutečnosti na těchto číslech vůbec nezáleží, důležitá je použitelnost, ergonomie a kvalita "výstupů" a nemohu si pomoci, tady je v mnoha (možná většině) ohledů iPhone stále o několik koňských délek dále než jiné platformy
  • design, Apple je manipulátor jako většina ostatních firem, ohýbá si realitu podle své chuti, v otázce designu bych zmínil, že byť se mi líbily předchozí generace (4-5S), tak mi přišly poněkud neergonomické a nepraktické byť zpracování a materiály byly luxusní. U současné generace to vidím naopak, nelíbí se mi, ale nejspíše budou praktičtější a hlavně ergonomičtější :-)
  • co mně osobně zaujalo nejvíce? Přítomnost barometru, která je naprosté většině lidí ukradená aneb nebudu si kupovat vario, když chci nový mobil, iPhone se tím opět dostává do hry :-)
  • cena je příšerná, ale proč ne, business zatím šlape Applu skvěle, tak proč prodávat všechny tyhle hračky levněji...
  • hodinky, první pocit byl "fuj", časem se sice tento pocit malinko otupil, ale pořád je dostatečně záporný, takže designově se to Applu nějak nepovedlo, tedy z mého pohledu... obávám se, že to však nebude první ani poslední problém "úžasných" hodinek
Toto téma bychom mohli rozebírat do nekončena, ale stejně by to nikam nevedlo, maximálně byste znali lépe můj názor a co z toho, nejlepší je udělat si ten vlastní za předpokladu, že na to nějaký vůbec chcete mít :-)

Co ovšem za zmínku stojí je pro mě překvapivá šíře ohlasu. Druhý den ráno byly ve Státech všechna média plná jablek. V novinách neokupovaly pouze úvodní stránku, ale hned několik rubrik. V televizi nešlo najít program, který by se o nových produktech minimálně nezmínil a o Internetu je škoda mluvit, že... O další den později se možná jablka nekutálela po prvních stranách tisku, ale článků o nich se našlo stále dost, stejně jako neustává diskuze v televizi a na Internetu.

Žádné komentáře:

Okomentovat