Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pondělí 8. července 2013

Mák modrý a možná jedovatý

Když jsem si poměrně dávno stěžoval na kvalitu makové náplně a doporučoval koupi a pomletí čistého máku (potravinářský mák modrý), tak jsem netušil, že budu mít to štěstí a narazím na stejný blivajz i v této podobě. Mák opatřen etiketou proklamující "albert Quality" vážně stál za to... Rozhodl jsem se ho umlít 6 dní před koncem minimální trvanlivosti, do té doby byl skladován ve skříňce (nebyl tedy na přímém slunečním záření), v suchu (70% relativní vlhkost bych v bytě neměl i kdyby mě vytopili sousedi o patro výše) a teplota s největší pravděpodobností také nepřesáhla 25°C (sice nemám v každé skříňce teploměr, ale běžně takové teplo v bytě nemívám). I přes to všechno byl mák naprosto hořký a nepoživatelný. Můžeme jen spekulovat o příčině hořkosti, jako nejděsivější varianta přichází v úvahu žluknutí se všemi jeho důsledky pro lidský organizmus... Obávám se, že tento mák není ojedinělou vlaštovkou a že bude hůře, viz článek "Co je to český modrý mák?"

1 komentář:

  1. Váš článek je už hodně starý, ale žel stále pravdivý. A netýká se to pouze máku (nemletého) z Albertu, ale i od jiných výrobců. V podstatě NELZE koupit mák, který by nebyl hořký (opět připomínám nemletý). A to ani v tak zvané BIO kvalitě. A nutno dodat, že takovýto hořký mák je VELMI jedovatý. Pokud by někdo jedl mák čerstvě sklizený tak zjistí, že je krásně sladký. Prodávané makové pečivo je ve skutečnosti VELMI zrádné, protože přes obsažený cukr v pečivu není cítit hořkost maku.

    OdpovědětVymazat