Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pondělí 10. prosince 2012

Druhé běžkování v sezóně 2012/2013

5:30, budík vyvádí jak splašený kůň. 6:00 s hromadou věcí skáču do auta a vyrážím do práce. Kdo by to byl řekl, že cesta do Prahy vede přes Vlachovice a kdo by řekl to, že se do práce chodí v lyžákách? Neuplynulo více než 8h od mého návratu z prvního běžkování v sezóně a já už znovu stojím na běžkách ve Vlachovicích. Předešlého dne v noci jsem si všiml stop podél silnice na Třech Studních, okolo Sykovce a směrem na Vlachovice a tak jsem se rozhodl vyzkoušet sněhové podmínky právě v těchto místech.

Ale popořádku, po ubezdušení budíku jsem si namazal dva poctivé krajíce chleba máslem a medem, zajedl smetanovým jogurtem a vydal se z bytu. Z auta mě zdravilo skoro 10cm nového sněhu, navíc nový stále padal z oblohy... Snad po deseti minutách jsem se probojoval do auta se všemi krámy a vyrazil. Silnice na tom po šesté hodině nebyla o moc lépe než mé auto a tak není divu, že jsem si vymaloval nechtěně a neúmyslně hned první pořádnou zatáčku na cestě slušný smyk... A tak jsem zase sundal nohu z plynu a pomalu se v hromadách sněhu došoural do Vlachovek.

6:15, stále slušná tma, která mi však nezatemňuje skutečnost, že většina běžeckých stop z minulých dní zmizela nenávratně v hlubinách dějin... Od samého začátku funguji jako prošlapávač mizerných stop, a dělám to skutečně mizerně. Na některých místech se bořím v navátých, snad půlmetrových závějích, jinde drhnu běžky o hlubokou orbu, kterou sníh ještě dokonale nepohltil. Plácám se jak dikobraz na kole, ale přesto vysmátej jak Ken šmírující Barbie v solárku. Za chvíli míjím Sykovec, pak Tři Studně. Zde si nemůžu nevzpomenout na pocit uspokojení nad krásou zasněžené lípy, kterou v poměrně silné chumelenici a ještě za slušného šera jak na filmovém plátně osvítil kužel světla okolo projíždějícího automobilu... V okamžiku, kdy jsem se přiblížil Fryšavě, tak s rozedněním a silami, které mi po cestě utekly jsme společně usoudili, že je nejvyšší čas vrátit se k autu. Tentokráte jsem neudělal kolečko kolem ledovce, ale vracel se mnou projetou stopou v domnění, že ušetřím spoustu sil. Jaké bylo mé překvapení, když stopa projetá přibližně před dvaceti minutami mizela v přívalech nového sněhu... Neradostný pohled jsme zanedlouho vylepšil prvním pádem v sezoně. Ale co, to k tomu patří :-) Pak už jen plácání zpět, běh s prkny na nohou ve vysokém sněhu a už se durch mokrý soukám do auta. Zde předvádím ukázkové převlékání, kdy jsem rozkopal polovinu interiéru, proč jen ti Francouzi dělají tak malá auta? :-)

Za nedlouho jsem si to už uháněl na Jihlavu. Silnice byla v katastrofálním stavu, podobně jako řidičské schopnosti většiny řidičů aut, které jsem dojel a předjel. Už u Radňovic jsem začal nabývat neklamného pocitu, že do Prahy dojedu tak v úterý. Většina aut se pohybovala rychlostí mezi 30-50km/h. Zas tak zle na silnici ale nebylo, předpisová 90 byla sice trochu adrenalinová, nicméně přiměřená vzhledem k podmínkám, aspoň z mého pohledu. No konec konců, kdyby tomu bylo jinak, tak tyto slova asi nepíši. Tímto plazivým způsobem jízdy a četným předjížděním jsem se probojoval na D1. Ta mi udělala radost, byla komplet rozsolená, takže 130km/h byla jediná rychlost, kterou mělo smysl uhánět do práce. Až na 17km D1 jsem se potkal s regulerní několikakilometrovou kolonou, kde jsem ztratil nemálo času. Ale ani tato ztráta mě neokradla o firemní snídani, která měla podobné zpoždění jako já. Takže jsem si spolu v kuchyňce pěkně potykali a já ji pak sprostě sežral :-) Málem bych zapomněl jak přesně mi všechno vyšlo, asi kilometr od firmy vyprodukoval jeden z posledních vzdechů mobil, došla mi kapalina v ostřikovačích a opožděnou snídaní jsem již zmínil.

Proto už jen zbývá doplnit do deníčku 12km trasu.

Žádné komentáře:

Okomentovat