Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

čtvrtek 1. března 2012

Není vlak jako vlak - EC versus EC

Další cesta do Prahy a z Prahy mi poskytla nové železniční zážitky, které mě inspirovaly k sepsání několika následujících vět, jakožto pokračování předchozích zkušeností. Je poněkud ironické, že i technická vyspělost zahraničních vozů ve vlacích kategorie EC (EuroCity)/EN (EuroNight), tedy aspoň ve srovnání s českými vozy, zapojenými v téže vlakové soupravě, může být kontraproduktivní. Dovolte následující příklady, kdy kvalita podvozku a výroby vozu, jež vede ke klidné a tiché jízdě může být v některých případech "nežádoucí".
  1. Pokud k vám do kupé přisednou burani z Pardubic, kteří se s neomaleností sobě vlastní baví neúměrně hlasitě, ještě hlasitěji telefonují, a vy máte v úmyslu začíst se do veršů Baudelaira. V tom okamžiku si možná postesknete po vozech české výroby, snad dokonce po lokálkách, kde příšerný hluk překryje většinu hovorů, které by vás mohly rušit.
  2. Pokud jedete  po půlnoci a chtěli byste spát. Jenže něco chybí, to stálé a ve většině případů otravné houpání českých vozů, které dokáže navodit brzký spánek s neuvěřitelnou účinností. 
Jistě, jedná se o zcela subjektivní požadavky na (ne)kvalitu vozů, kterou nelze v žádném případě generalizovat. Se zpáteční cestou se pojí ještě dva drobné postřehy.
  1. Nadmíru mě překvapila cena plné jízdenky Praha-Brno zakoupené na palubě vlakové soupravy kategorie EN (EuroNight), která činí 370Kč a je neuvěřitelně vysoká ve srovnání se 175Kč (ČD Promo + In-karta).
  2. První setkání s králíkárnami v podobě lůžkových/lehátkových vozů EN (EuroNight), viz fotografie níže.

Žádné komentáře:

Okomentovat