Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

úterý 21. února 2012

Pekelný bílý ráj potřetí aneb Ski Adventure 2012

Stejně jako v předchozích případech pekelných bílých rájů (Orlický půlmaraton a Jizerská 50) byla na počátku touha, touha splnit si nějaký sen, zažít něco nového, nevyzkoušeného. Běžecké závody jsem si úchvatně užil, ale tím to neskončilo, seznam je totiž dlouhý... Na jeho čele se již delší dobu vyhřívala zimní obdoba Bike Adventure tj. Ski Adventure. Jde o lyžařský orientační běh dvojic s volným pořadím kontrol. Předchozí věta přirozeně odhaluje drobný problém, aneb kde najít správného parťáka, který bude chtít vyměnit pohodovou neděli v teple domova, za 5 hodin trvající běh na lyžích v maximálním možném tempu za jakéhokoliv počasí a navíc po cestách i necestách. Že jsem ani letos takového parťáka nenalezl mezi chlapy, mě vůbec nepřekvapilo, o to větší bylo mé překvapení, když se to napoprvé podařilo mezi příslušnicemi něžného pohlaví. Tou odvážnou, která kývla na účast v tomto nádherném závodě, byla Magda.

Jistě se sluší zmínit aspoň pár slov o Magdě, pár zcela neautorizovaných slov... Vězte, že kromě odvahy a úsměvu jí nechybí žádné atributy společné většině sportovců a závodníků. A tak při vyjížďce na biku jí jistě budete koukat na zadeček, ať si to přeberte jakkoliv, můžu vás ujistit, že jí nebudete stačit, takže ji bude sledovat z povzdálí dokud  vám nezmizí úplně... Ale nejen cyklistikou živ je člověk, proto se podívejme na jiné sporty, např. horskou turistiku. Tak tam, aspoň co jsem slyšel, je to přes kopírák úplně stejné jako na biku. No a zkuste hádat jak jí to asi jde na běžkách :-)

A nyní již zpátky k samotným závodům. Registrace do závadu proběhla přes Internet a zcela bezproblémově. Den před závodem, v sobotu, jsem se dostavili na prezentaci, kde jsem si vyzvedli startovní balíček se 2 čísly, SI čipem, mapou se zakreslenými kontrolami, závodními instrukcemi a dalšími drobnostmi. Toto jsem přirozeně učinili na běžkách, jak jinak, že?

Pro neznalé je třeba zdůraznit pár informací, nutných pro zúčastnění se popř. pochopení celé té rozkošné zimní taškařice. Nejprve však něco málo k formátu závodu. Jde o variantu lyžařského orientačního běhu s volným pořadím kontrol (scorelauf), který se běží ve dvojici. Tato dvojice se pohybuje pospolu, je vybavena jediným SI čipem a omezena je časovým limitem, který je stanoven na 5h. Během tohoto času se snaží "ulovit" co nejvíce kontrol. Ty jsou specifické tím, že mají různou bodovou hodnotu, zpravidla přímo úměrně odpovídající vzdálenosti od startu a její orientační náročnosti. Pro dvojici nestihnuvší časový limit čeká v cíli neodmítnutelný bonus v podobě udělení záporných bodů za každou minutu, kterou stráví na trati navíc. Všechny kontroly jsou zakresleny v mapě s měřítkem 1:50000 (téměř klasická turistická mapa) spolu s lyžařskými stopami (rolba, skútr, lyžař). Tuto mapu obdrží dvojice již při registraci, tj. i den předem. V tomto okamžiku je nutné poznamenat, že mapa neobsahuje bodové ohodnocení zakreslených kontrol, to se vám dostane do rukou až při ostrém startu. Pokud si říkáte, že i přesto je to jednoduché, tak ještě doplním detail, některé zakreslené kontroly jsou ohodnoceny 0 body, jinými slovy nejsou v terénu umístěny, a to vám může již slušně nabourat dopředu naplánované postupy. Vítězem se přirozeně stává dvojice s největším počtem bodů. V případě bodové shody pak rozhoduje čas příjezdu do cíle.

Z výše uvedených informací lze mezi řádky vyčíst o čem že je tento závod. Jedním z těch nejdůležitějších  faktorů je přirozeně fyzická připravenost pro náročnou vytrvalostní aktivitu, kterou bezesporu 5h běžkování je. Tím pádem je to i o technice lyžování, přípravě lyží a nemálo i o jejich kvalitě. Dalším z pilířů na kterých stoji případný úspěch je orientační složka, která zahrnuje nesmírné množství poměrně rozlišných dovedností. Jde o práci s mapou, její čtení a orientaci. Jde o schopnost odhadovat rychlost jízdy a vzdálenosti jak na mapě tak ve skutečnosti. Jde o schopnost volit správné postupy, aneb optimální trasu (nemusí být nutně nejkratší, ale rozhodně by měla být nejrychlejší). Dále je to o schopnosti plánovat a zároveň o schopnosti  rychle se rozhodovat a přizpůsobovat za jízdy okolnostem které se vyskytnou (povětrnostní podmínky, nedostatek času, přebytek času, ...)

Teď byste měli zhruba tušit s čím se závodníci musí poprat. A jak že jsem se poprali my? Báječně! Připraveným štěstí přeje, ze soboty naplánovaná cesta se krátce po startu po obdržení bodové ohodnocení kontrol, ukázala jako životaschopná. Navíc všechny 4 kontroly, kterých mi bylo líto, že ačkoliv blízko naší trati, tak časově nedosažitelné, nebyly vůbec umístěny. Od začátku jsme tedy na nic nečekali a vyrazili do boje. Cesta ubíhala perfektně, kontroly postupně přibývaly, čas přiměřeně ubýval a my bezpečně letěli od jedné k druhé. V nejvyšších partiích Žďárských vrchů nás sice doprovázelo příjemné počasí v podobě mlhy s viditelností do 50m a hustého chumelení, ale to nás nemohlo připravit o potěšení ze závodění. Po cestě jsem našli čas i na zábavu v podobě diagonálního přejezdu sjezdovky na Harusově kopci, jistě k překvapení mnoha regulérních návštěvníků. Stejně tak jsme našli dostatek času na průběžné občerstvování nápoji a lehkou stravou, které je nezbytným úkonem nutným pro rozumné absolování takové porce kilometrů. Přibližně 3/4 trati jsme ujeli podle našeho plánu, pak se ukázalo, že máme mnohem více času, něž se kterým jsme počítali a tak jsem upravili další postupy tak, abychom ještě ulovili nějakou tu kontrolu, z pohledu původního plánu navíc. Hned druhá neplánovaná kontrola se ukázala být slušným oříškem, bylo to jediné místo na trati, kde jsem ztratili zbytečně čas. A to proto, že jsem úspěšně a nepochopitelně zaměnil Kadůvek za Podmedlovský mlýn. Ale ani toto orientační faux pas nás v konečném zúčtování kromě trochy ztraceného času nic nestálo. Do cíle jsem úspěšně propluli asi 8min před časovým limitem se sladkým pocitem ze slušně odvedené práce. Vzhledem k prvotnímu cíli - pobavit se závodem je naše 4. místo výborným výsledkem. Nabyli jsem nových zkušeností, které bezpochyby zúročíme v některém z dalších ročníků Ski Adventure.

A nakonec malá statistika:
  • přihlášených týmů celkem/MD: 109/25
  • odstartovalo týmů celkem/MD: 103/25
  • dojelo do cíle týmů celkem/MD: 103/25
  • nenastoupilo týmů: 6 (DNS)
  • nedokončilo týmů: 0 (DNF)
Zajímavé odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat