Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pátek 27. března 2020

Ozvěny minulosti aneb jak přidělat vázání na běžky

Asi není třeba zmiňovat, že lze moji spotřebu běžek označit za enormní (přirozeně ve srovnání s běžnou běžek chtivou turistickou populací). Ne že bych lyžoval tak moc, ale lyžuji v tak zlých podmínkách... Kvůli tomu se poměrně často setkávám s potřebou nákupu a montáže nového/starého vázání. Nabízelo by se navrhnout mi koupi montážní šablony od Salomonu či Rottefelly, vlastně od obou (vzhledem ke skutečnosti, že používám různá vázání obou výrobců). I o tom jsem přemýšlel, jenže píšeme rok 2020 a všechny rozumné nové běžky mají nějakou platformu a nebo aspoň předvrtané otvory, takže s ohledem na pořádné lyže je to naprosto zbytečná investice a pokud se bavíme o "nepořádných" lyžích, tak tam na nějakých drobných nepřesnostech asi nesejde, takže i v takovém případě to považuji za zbytečnost.


Takže jak na to? Ideální je vlastnit papírovou šablonu na přidělání nějaké Rottefelly, věřte tomu nebo ne, rozteč trojice hlavních šroubů je totiž stejná pro NNN, SNS, Prolink a dokonce i NN75. To co se však liší je předozadní poloha těchto šroubů resp. děr v běžce. Asi by bylo běžnější napsat poloha těchto tří šroubů vůči těžišti běžky, jenže Salomon a další mi napovídají, že poloha těžiště a ideální poloha vázání jsou konstrukční záležitosti a nemusí "souhlasit". Pro více detailů doporučuji např. http://www.caldwellsport.com/2016/04/reviews-previews-salomon-for-2016-17/. Tak či onak, na těžiště, jakožto vztažný bod montáže, spoléhají jak papírové šablony od Rottefelly, tak profi kovové montážní přípravky Rottefelly, Salomonu i dalších. Tj. dal jsem si za cíl zjistit, kde by mělo být těžiště vzhledem pomyslné přímce procházející dvěma šrouby/otvory ležícími na téže kolmici k podélné ose lyže.


Poloha těžiště vůči zmíněným otvorům:
  • NNN 12mm za (odměřeno z papírové šablony)
  • SNS/Prolink 12mm před (odhad)
  • NN75 23mm před (odhad)

Jak vidíte, jde v mnoha případech o odhady, ale vezmeme-li v potaz, že poloha těžiště se mezi jednotlivými běžkami v páru může lišit o mnoho milimetrů a dále, že většina výrobců běžek v roce 2020 nabízí možnost vázání na běžce posunovat v řádu malých jednotek centimetrů, tak aby to běžci vyhovovalo, tak zmíněná čísla považuji za použitelný odrazový můstek zvlášť pro kameňačky.


Jaký vrták použít?
  • Salomon, 3,6mm x 15mm
  • Rottefella, 3,6mm x 15,5mm

Zajímavé odkazy, technické manuály, váhy vázání: 

Žádné komentáře:

Okomentovat