Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

čtvrtek 18. ledna 2018

Chillivoloviny

Asi mi to patří a možná všem, kteří si zahrávají s ohněm (byť v podobě kapsaicinu).

11.1.2018 - To si takhle vyrazíte s kolegy z práce zcela výjimečně na oběd a pak málem skončíte na nemocničním lůžku. Jak je to možné? Lehce... Indie! Je to zvláštní, přeci jenom nejsem nováčkem ve světě pálivosti. Většina mých předešlých návštěv indických restaurací spočívala ve výběru phalu s přáním, ať mi to kuchař udělá tak ostré jak jen dokáže. Po pravdě řečeno, nemám zase tolik světových zkušeností a vlastně ani těch domácích, abych mohl bezpečně vyvádět takové nepředloženosti. Nicméně i tak se ukazuje, že se to dá přežít, protože se široko daleko skutečně pálivé jídlo nep(r)odává, tedy s pár čestnými jakože výjimkami...

2012? - V Praze v Tandooru (na Břevnově) jsem si nechal naložit ten nejpálivější phal, který umí a ano, vážně to pálilo, ale zároveň jsem si pochutnal. Tandoor nějakou chvíli okupoval špici mého soukromého žebříčku pálivosti.

2013? - V Praze v Curry House (na Palmovce) jsem si dopřál do té doby nejpálivějšího a zároveň i nejchutnějšího phalu. Když jsem opouštěl po četných schodech restauraci, překvapilo mě, že necítím bolavé klouby, které jsem před návštěvou cítil na každém kroku. A pak, jako bych se vznášel.

2013? - V Praze v Yam Yam (na Vyšehradě) jsem si vyzkoušel údajně nejpálivější polévku v ČR s názvem Grung Tab Tom Yam (dnes snad Dangerous), kdysi člověk údajně musel podepsat papír, že to konzumujete na vlastní nebezpečí, nevím, ale pro mě dodnes zůstává jídlem, které jsem měl největší problémy pozřít, pálivost byla opravdu děsivá, pobrečel jsem si, časem to začalo být odporné a jen s krajní nechutí jsem pomalu polykal lžíci za lžící. O následných dvoudenních žaludečních problémech bych se raději už nezmiňoval (ani na to nevzpomínal), sněžení této krmě nebylo výhrou...

19.8.2014 - V Richmondu (USA) v Anokha jsem si dal lamb vindaloo s dovětkem "spicy as much as possible", peklo, tak nepálivé jídlo jsem nikdy nejedl, i jejich kuřecí polévka pálila více. Smutnější o to více, že jde údajně o "nejpálivější" indickou restauraci v Richmondu, VA. ...to jen tak na odlehčenou.

14.9.2014 - V New Yorku (USA) v Brick Lane Curry House jsem obdržel Phall Curry Monster diplom za snězení toho nejpálivějšího (bohužel jen co se teploty týče) phalu (prý z těch nejpálivějších chilli papriček na světě), nutno dodat, že zároveň i toho nejhnusnějšího a nejdražšího (nechal jsem tam tehdy v přepočtu asi 700Kč). Tím jsem s chilli experimenty v USA skončil, bohužel se mi nepodařilo najít nic skutečně pálivého.

11.1.2017 - V Brně v Golden Nepalu jsem v poledne (z obědového menu) sáhl po vindaloo a hloupě se optal servírky, zda v tomto čase nabízí jediný stupeň pálivosti. Ona jako že jo, ale že mi to může nechat "přiostřit", klidně až v duchu "indian style". No co si myslíte? Ale jo... Kývl jsem na to. Posilněn vědomím a skutečností, že se přeci v Brně žádná skutečně pálivá indická kuchyně nevyskytuje... Chyba lávky! Už první lžíce naznačovala, že to pálí, na stranu druhou nic senzačního, nabagroval jsem to do břicha za klasických pět minut. No a dalších pět minut trvalo, než mě to knockoutovalo. Prvně přišel takový nenápadný signál, něco jako "není mi úplně dobře". Pak pot, během chvíle mi tekl pot po hlavě v čůrcích. No a pak se roztočil svět, hustý. Takový kolotoč jsme ještě nežral a nešlo to zastavit. Zavřené oči pomáhaly jen trošku. Střídal jsem polohu s hlavou v záklonu a téměř v leže s polohou "superman"... No a pak se mi udělalo příšerně zle a já nevěděl, co s tím? Totálně mokré vlasy následovalo triko i kalhoty. Chtělo se mi lehce zvracet a bylo mi příšerně zle. S každou další sekundou byl můj stav horší a já netušil, jak to zastavit. Takhle nějak si představuji otravu... Naštěstí mi pomohli kolegové, kteří mi nejprve objednali jednu vodu, pak celý džbán vody a nakonec i sklenici mléka. Vodoléčba a mléko nakonec zabralo a odhadem po 10-15 protrpených minutách jsem se dostal do stavu skoro použitelného, jakože jsme zvládl zaplatit a odplazit se do auta.

Poučení? Nevím! Poznání? Vím, v Golden Nepalu umí pekelné jídlo. BTW následky byly přibližně srovnatelné (jen horší) s pozřením většího kusu Naga Morich (okolo 1.000.000 SHU), takže bych tipoval čistě lajcky na přiostření nějakou "plnotučnou" chilli papričkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat