Pak už stačilo jen nachystat suroviny a pustit se do práce...
Plech s 12 makovci před a po upečení...
Nakonec již zbývalo srovnat všech 12 makovců a pokusit se zvolit ten pravý recept, rozuměj správný mix zdravotní přijatelnosti, chuti a případně mých dalších preferencí :-) S odstupem jednoho dne po asi 4-5 degustacích jsem se začal cítit pevně v lodičkách, pardon, v kramflecích (nějak mě zmátl přicházející ples :-)) Tak tedy slyšte:
- Cukr - snížení množství z původních 350g až na mých 200g je pro mě osobně limitní, v tuto chvíli jsem už začal pociťovat nutnost posypu cukrem moučkovým, nicméně pak byla sladkost vyhovující a to nemluvě o lepším vzhledu. Tak či onak, tento faktor je silně subjektivní, takže se nebojte klidně ještě ubrat. BTW posyp zůstane bílý pouze na makovci s moukou, jinde se po čase rozpustí.
- Dětská krupice - zvýšení množství z 80g na 100g je možná zbytečné, ale nikoliv kritické (už jen protože i obsah máku je větší oproti originálnímu receptu). Nabízí se otázka, zda raději nevrátit do receptu hrubou mouku místo dětské krupice. Nicméně přítomnost mouky činí těsto nejvyšším, nejnadýchanějším a chuťově nejzajímavějším (nejvíce se přibližuje "pečeným sladkostem"). V případě nesnášenlivosti lepku popř. alergii na lepek, vás uklidním, přínos mouky pro chuťové vlastnosti není tak zásadní, abych se mohl tvářit, že neexistuje jiná konkurenceschopná varianta.
- Tvaroh - jakožto náhrada krupice má zásadní vliv na podobu výsledného makovce (je mnohem nižší), texturu (hutnější a vlhčí) a přirozeně i chuťové vlastnosti (chutnal více nízkotvarohovokoláčově :-)). Tvaroh, netrpíte-li alergií na kasein, je vhodnou náhradou mouky, jak z pohledu dietologického tak chuťového (tam je spíše alternativou).
- Vynechání krupice i tvarohu je také možné bez závažné újmy na chuti. Nelze se tvářit, že by nebyl rozdíl v chuti patrný, to ne, ale i tak je to stále poživatelné. Těsto je nejnižší a hodně hutné.
- Vejce - jejich přínos je z mého pohledu nejdiskutabilnější. Nepopiratelně dodává těstu vláčnost a možná i vlhkost. Nicméně o vlivu na chuť bych mohl sám se sebou vést dlouhou debatu. Jednou mi přišla chuť bez debat lepší a po druhé horší. Takže zůstanu u konstatování pozitivních změn textury těsta a chuťovou stránku nechám na vaší libovůli.
- Kypřící prášek do perníku - náhrada kypřícího prášku do pečiva neovlivňuje logicky nic jiného než výslednou chuť, nadýchanost těsta se nelišila. Z pohledu jednoduchosti přípravy jsem pro náhradu za původní kypřící prášek, z receptu můžete vynechat skořici, citronovou kúru, hřebíček a vanilku, protože to vše dostanete v perníkovém koření. Navíc však obdržíte nové koření, badyán, koriandr, fenykl, pomerančovou kúru. Tj. výsledná chuť bude perníkovější, nicméně mák je chuťově natolik výrazný, že se nenechá upozadit. Chápal bych však, kdyby se někdo k dvojakosti chuti vyjadřoval pohoršeně, přece jenom ztrácíme jednoduchost (KISS pláče - ne ta skupina :-)) a posouváme se k pejskovi a kočičce :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat