Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

středa 28. září 2016

Hohe Wand netradičně bez křídla a Raxalpe přídavkem k tomu

Další víkend přinesl další rakouská dobrodružství, pro tentokráte v pohodové spojenostátové sestavě čítající Janičku, Andrejku a mě. Možnost zopakovat si bivakování v autě nás dovedla k rozhodnutí vypravit se v této minimalistické sestavě.



Sobota, 24.9.2016

Währingersteig


Okolo sedmé ranní vyrážíme z Brna a ve čtvrt na jedenáct parkujeme na okraji obce Dreistetten. Po žluté turistické si uděláme asi kilometrovou vycházku během níž se můžeme kochat nejen modrou oblohou, ale i překrásnou krajinou chystající se na podzimní přešacení. Klid neruší ani tichá stáda skotu a stejně tak zřícenina nedalekého hradu. Okouzleni přicházíme pod cvičné Céčko, snažíme se dostat Janičku bezpečně do prsáku a vzhůru vzhůru. Uklouzaná skála nám nečiní zvlášť velké problémy, rozhodně ne takové, jaké představuje Rakušan slézající ferratu v protisměru :-) V půlce nás nad "propastí" čeká přelezení na žebřík, asi nejzajímavější místo a dál, dál už nic. Krásná ferrata zasazené v krásné krajině končí příliš rychle, co naplat. Tak se aspoň rozhlédneme po krajině z dvou laviček na vrcholu a zase dolů. U paty skály se ještě můžete zastavit v jeskyni a nebo přilehlém občerstvení - Einhornhöhle a pak zpět k autu, jede se dál.



Frauenluckensteig


Béčková ferrata na Hohe Wandu pro mě byla skutečně překvapením. Přístupná je přímo z "hlavního" parkoviště pod skalní stěnou, kousek za vstupem do parku. Njn, tam se mi nechtělo platit vstup, takže jsme zamířili do vedlejší obce, Maiersdorf, auto zaparkovali ve stínu hřbitovního parkoviště a po značené zelené turistické stezce se vydali pod masiv. Zde jsem díky Janičce dostal příležitost vidět poprvé ve volné přírodě Kudlanku nábožnou, vážně mazec... Další mazec/mazanec byl pohled na nástup HTLka, které jsme s holkami v plánu neměli, ale byl jsem rád, že viděly, co je jednou čeká :D Ale zpět k našemu Frauenluckensteigu, který byl nejtěžší  Béčkovou ferratou, kterou jsem lezl. Za prvé postrádala jakékoliv jištění, za další se mi rozpadávala skála pod nohama, cesta co chvíli mizela v suťovisku nebo v roští z popadaných stromů a ke všemu to rakouské značení... hledat červené tečky na skále a na stromech nebylo vůbec jednoduché... proto se nám podařilo minout jedinou zábavnou část této ferraty, žebříkový průlez jeskyní... Aspoň jsme narazili na výlez, takže já se nejprve ponořil z vrchu na dno a pak si to vyšplhal, bohužel tu chybí jistící lano, takže se jistíte na schůdcích žebříku, což vás značně zpomaluje... Po čase jsme přeci jenom zdolali cestu nejištěnou a stanuli tak na jedné z paraglidových (spíše rogalových) startovaček. O kousek dál jsme zkoukli výlez Blutspuru a Skywalk.

Následovala zasloužená pauza na slunci s výhledem na startující a poletující padáčkáře. Nechápu, předpověď slibovala špatný směr větru a tu se létalo jak o život, přiznávám, trochu mě užíralo, že nelezu s padákem... Ležení v trávě spojené s obědem a sluněním bylo téměř dokonalé a to až tak, že mi bylo líto vyhnat holky i sebe... Proč to? Ještě nás čekala ferrata dolů a o kousek dál Turecký hrad.



Völlerin

Z vršku Hohe Wandu jsme to vzali po Ačkové ferratě Völlerin, která na rozdíl od té předcházející byla zajištěná a vcelku i příjemná, díky ní sestup netrval příliš dlouho a my se tak mohli vydat k poslednímu sobotnímu cíli, Tureckému hradu.



Pittentaler (Türkensturz)


Přejezd nebyl zvlášť dlouhý a nezměnila to ani návštěva Billy, ve které jsme doplnili již tak doplněné zásoby :-) Auto jsme odložili pod kopcem ve vsi Gleissenfeld, prosíravě nabízející parkování u řeky, poblíž východiště turistických cest. Jedna z nich, černou tečkou značená, vedla až k úpatí skály, po které se plazila vytoužené jištěná cesta C/D. Nepřekvapivě s ní nikdo neměl závažnější problém, a tak mohu opět jenom poznamenat, jak nás překvapilo, že jsme hore... Oslava vrcholovými fotografiemi netrvala dlouho. Ač se romantické zákoutí spájelo s neméně romantickým západem slunce, před námi se přeci jenom rýsovaly obrysy poslední sobotní cesty, cesty za složení hlavy ke spánku.



Gasthof Gesslbauer

Ubytování v Gasthof Gesslbauer ve vesnici Spital am Semmering bylo více než příjemné, jaké ubytování by také nebylo, při vyhlídce spánku v autě :-) Ne že bych variantu B neměl rád, ale vzhledem k mému nalomenému zdraví a vyhlídce nízkých teplot...

Neděle, 25.9.2016

Hans von Haidsteig


První a nakonec i jediná nedělní ferrata na nás čekala v Raxalpe a nebyla ji žádná jiná ferrata, než-li slavná Hans von Haidsteig. Ač nebylo nouze o indicie typu "netoužíte-li po Václaváku na horách, buďte na skále včas", nikterak závratně jsme po ránu nespěchali, zkrátka pohoda a tabáček, bez tabáčku, zato však s klidnou snídaní a horkou sprchou. Pak se to trošku zvrtlo v zatáčkách, přeci jenom jsem seděl za volantem a lehce se nechal unést, jak už se mi tak nějak občas stává v podobném terénu...

I tak se nám podařilo dospěchat vcelku bez újmy na zdraví na parkoviště za obcí Griesleitenhof (nedaleko Prein an der Rax), které rozhodně nezelo prázdnotou, naopak se znepokojujícně plnilo. Prudký výjezd a přejezd "vodního příkopu" mi dělal vrásky na tváři s ohledem na neterénní schopnosti našeho vozu, ale vše dobře dopadlo a my tak o chvíli později mohli vyrazit na celodenní výlet. Aspoň tak se mohlo zdát z většiny "ferrato/cesto-pisů" slibujících 2h nástupu, 2h lezení a 2h sestupu.

Realita samozřejmě vypadala trochu jinak, přeci jenom jsem vyrazil se sportovkyněmi, takže za třičtvrtě hodiny jsme stepovali v řadě čekající na nástup přímo pod horským masivem. Excelentní čas! Díky rychlosti holek se nám podařilo předběhnout většinu fronty a hurá na velkou ferratu. Celou cestu jsem s malými obavami čekal na úseky C/D a hlavně D. Ačkoliv dobře vím, že na to holky mají levou zadní, přesto se jejich drobné obavy promítly i do mé bezstarostnosti a to dokonce již před výjezdem, proto jsem také koupil hromadu jistícího lana a další potřebné drobnosti k tomu :-) Když jsme u toho, lezl jsem tam jak vánoční stromeček, batoh na zádech díky horolezecké výbavě, pití, jídlu, oblečení a dalším drobnostem měl hrubo přes deset kilo, což v kombinaci s mým zdravotním stavem nebylo to nejlepší, ale co už.

Výstup nahoru jsme si opravdu užili, přirozeně netrval zmiňované dvě hodiny, odhadem byl o dobrou půl hodinu kratší, ale stál za to. Nakonec jsem rád, že nikdo z nás během výstupu nepřišel na to, který že úsek se honosí stupněm obtížnosti D, tj. za normálních podmínek (sucho a teplo) šlo o vcelku jednoduchou ferratu, na kterou nemusíte být vybaveni zvlášť technicky ani silově. Na stranu druhou to nebyl ani vyloženě choďák, ale hlavní obtížnosti spočívá spíše v délce a převýšení, než-li v nějaké záludnosti. Vynikající taktéž byla skutečnost, že nás nikdo nebrzdil, česká rodinka před námi udržovala de facto naše tempo, takže jsme naopak mohli dobře pokecat... Za daných okolností (dokonalé počasí - azuro a přijatelné teplo) považuji za výhodu také to, že větší část ferraty se v tomto ročním období v dopoledních hodinách nacházela ve stínu, takže mé čtyřlitrové zásoby vody byly zcela zbytečné...

Sluší se neopomenout nejednu zásadní věc a to to, že jak nástup, tak samotná ferrata leží v překrásném horském prostředí, kde si užijete luxusní vůně vzduchu, milých rozhledů a vůbec vší alpské krásy, kterou si jen dokážete představit, proto nezbývá nic jiného, než vám tento zážitek velice doporučit.

Cestě z vrcholu Preiner Wand (1783) nám byla lehce znechucena překvapivým (není tu lanovka) množstvím turistů, které podporuje existence turistické chaty Neue Seehütte, před kterou hodovalo několik desítek turistů a někteří z nich i kouřili, což vážně nesnáším (oč v krásnějším a čistějším prostředí se nacházím o to více mi to vadí)...

Za krátko jsem se však na sestupové žluté turistické od těchto davů oprostili a mohli si tak zase užívat klidu a krásy vůkol.

Při příchodu k autu jsme se nestačili divit, kam až sahaly kolony vozů vrcholuchtivých turistů (jasně, i my mezi ně patřili :-)) Necelé tři hodiny cesty před námi zpříjemnila velice skutečnost, že se holky postaraly o řízení a já tak vesele mohl pospávat, protože, co si budeme povídat, unavilo mě to, ale tak krásně!

Horám a ferratám zdar!



Co to stálo:
  • Celkem, 827Kč
    • Doprava, 360Kč
      • benzín: 536km, 5,3l/100km, 28,408l, 28Kč/l, 795Kč/3=265Kč
      • dálniční známka: 285Kč/3=95Kč
    • Ubytování, 467Kč
      • ubytování: 51,60EUR*27,15=1401Kč/3=467Kč
    • Jídlo, ?

Žádné komentáře:

Okomentovat