Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pondělí 28. září 2015

B-O-brovská grilovačka v oblacích aneb jak mi zase vybuchla akce

Pokažený krkonošský trek jsem ve své hlavě definitivně zabalil v okamžiku pohlcení hraniční mlhou. O pár chvil později se v té stejné hlavně zrodil šílený plán, plán uspořádat z večera téhož dne zrušenou BO grilovačku. Většina mořských dělníků dlela zrovna na Vysočině, takže jsem popadl telefon a anoncoval akci konající se za šest hodin :-) Jsou to frajeři, všichni souhlasili! Z Krakonošova jsem dorazil o půl šesté, zbývalo mi ještě dobré půl druhé hodiny, paráda, stihnu vše, co jsem chtěl :-)

Po sedmé jsme se všichni sešli na místě a během pár chvil započala sýrová grilovačka. Čas ve společnosti skvělých lidí utíká překotně rychle, a tak není divu, že řádně nasycení nejen jídlem, ale i smíchem zplozeným z deskové společenské hry (pro mě neznámé) jsme zamířili do říše snů.

Ráno jsme se probudil luxusně vyspaný, tak jak se mi to již dlouho nepovedlo. Po drobném rozjímání jsem se odhodlal zapálit oheň v kuchyňských kachlových kamnech. Kupodivu se mi to podařilo s pár kůrami a zbytky jakože dřeva, bez podpalovačů, bez novin, jen s pomocí mastného papírku od Jirkovi anglické slaniny :-) Po pár chvílích se kamna uspokojivě rozhořela a tak není divu, že se začalo ozývat kovové cvakání, které mi připomnělo, že jsem nepustil čerpadlo. Pro nezasvěcené, na kamna je připojen teplovodní topný systém vyhřívající podlahové topení a radiátory, kterému je však třeba pomáhat čerpadlem. Pár rychlých kroků do vedlejšího pokoje a zasunutí přívodní vidlice čerpadla do zásuvky mělo odstranit nepříjemné cinkání, bohužel se tak nestalo... Místo toho, abych si ověřil, že se čerpadlo rozběhlo, rozběhly se naopak mé myšlenky ve směru dvou třícestných ventilů, po přepnutí jednoho z nich otravné zvuky vymizely. V kuchyni se zdržovali v tu chvíli všichni - Ver, Jáňa, Jirka a já se tam ocitl vzápětí, když tu se ozvala rána jako z děla, přikládací dvířka se rozletěla a z nich vyskočil černý oblak (atomovému hřibu podobný). Bylo hezké, jak se všichni nebojácně (byť to v kamnech syčelo, všude černá mlha a smrad) pustili bez zaváhání do odklízení následků, zavíraly se a otvíraly dveře, okna, tišila se kamna :-) Když se vzduch pročistil, černé saze se natrvalo usadily na stropě, ukázalo se, že nálož byla silně předimenzována, doktor Hedvábný by jistě podotkl: "Po menších úpravách z toho bude úplně jiné stavení!" :-)

Původně jsem si myslel, že za výbuch mohlo moje přepnutí jednoho z třícesťáků, ale ukázalo se, že vidlice nevidlicovala správně a čerpadlo se vůbec nerozběhlo, důsledkem čehož se převařilo tekuté oběživo v topném systému a v okamžiku, kdy už nebylo kam se rozpínat, roztrhla se trubka měděného šneku přímo nad ohništěm. Ale ani prostor ohniště nebyl pro páru dostatečně velký, takže si rozrazila přikládací dvířka a spokojeně bafla do kuchyně... Odpoledne téhož dne, po té, co jsem byl ujištěn, že mi chalupu již nikdo nikdy nepůjčí, se po rozdělání kamen ukázalo, že ve skutečnosti povolil "pouze" pájený spoj, takže pokud budu mít více štěstí než rozumu, bude stačit zavařit ho, doplnit kapalinu a systém natlakovat...

Výbuchům zdar!

PS: Vzhledem k tomu, že jsem vás okradl o zážitky jako je Horácký chléb, Alpa, louskání ořechů sekáčkem na maso, půlnoční TRX na borovici v Batman stylu za svitu krvavého měsíce pod kulisami komiksově-kýčovité oblačnosti, podělím se s vámi aspoň o SJ louh (šalvěj, chilli, česnek, zázvor a ne, Alpu jsem vážně nepil :-)).



Žádné komentáře:

Okomentovat