Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pondělí 10. srpna 2015

Chorvatsko 2015 aneb Jušiči, Ičiči a stádo slonů v Lovranu

Společenství vlastníků jednotek (SVJ), které můžete chápat asi takto, S jako "Stádo slonů", V jako "Victory" a J jako "Jay Jay Jay" se vydalo na dovolenou k moři.

Pravda, v Chorvatsku jsem byl už mnohokrát, v dětství s rodiči párkrát (doslova) a pak postupně s většinou přítelkyň, avšak nikdy ne s partou kamarádů, takže jaká? Premiéra nebo derniéra? :-) Nezajímají-li vás mé kecy (pak ale nevím, co tu děláte? :-)) tak vám hned v úvodu přinesu jisté nepřekvapivé poselství (ne dávných věků, ale tohoto zápisku a hlavně samotné dovolené :-))... Je jedno, kde se nacházíte, rozhodující je s kým!

Sabelell, Veronika, Jáňa, Jíťa a Jirka se v pátek naskládali do vozu nesoucího na přídi znamení... No to skoro všechny, že... Jenže já myslím speciální znamení, znamení přirození :-) A proč to vůbec zmiňuji? Naznačuji tím snad sled neočekávaných budoucích událostí s jistou a pravda neveselou návazností dotýkající se pověstné kvality francouzských automobilů? Ale co vás nemá! Mé auto se zatím tváří býti pověstnou výjimkou potvrzující toto pravidlo, pravidlo uchovávané zejména v ústní lidové tradici :-) Jo a na to přirození jsem si vzpomněl kvůli několika hádankám s příbuznou tematikou, které jsem téhož večera zaslechl, ale o tom ani muk, že Jirko :-) Možná by stálo za poznámku do žákovské (ne ty hádanky :-)), případně do cancáku, že ještě v předodjezdovém čase jsme vyladili náladu, nejprve u fontány v parku Jánáčkova divadla a posléze na Moraváku při koncertu Roberta Křesťana a Druhé Trávy.

Po desetihodinové cestě (díky dvouhodinová kolono ve Vídni a skutečné díky, Verů, za to, že jsi právě okouzlovala za volantem :-)) jsme přistáli na východním Pobřeží slonoviny (pardon, stádo slonů se nezapře), samozřejmě že myslím Istrii a malou vísku Medveja, která kupodivu nemá nic společného s medvědy, tedy alespoň do okamžiku, než přehodíte "j" a "e" :-) Jáké nás čekalo překvapení, když naše cesta na divoko přinesla plody v podobě vyslechutí si nelichotivého titululu "skupina bláznů"... Jak jsme prý naivní, myslet si, že 1.8. nalezneme v Chorvatsku volné ubytovací kapacity... No dobře, opouštíme Medveju a přesunujeme se severněji, co by sádrou dohodil a se stádem slonů doběhl, do městečka Lovran. Zde se dámské části výpravy podařilo objevit poslední dva čtyřlůžkové pokoje a co na tom, že nás bylo pět :-) Vzali jsme ten levnější, tedy ten levnější, no vlastně druhý nejdražší :-) Jo jednoduše to byl ten za 70 EUR na noc... Výměnou za ně jsme obdrželi klíče od bytu zabírajícího celé patro velkého rodinného domu, dva pokoje s výhledem na moře, vybavená kuchyně, sociálka, balkon a černá kočka k dobru, hmmm, tedy na starost, aby neumřela hlady a žízní :-)

No, jestliže sobotní odpoledne na pláži přežili s vypětím všech sil všichni, tak představa dalšího stejně stráveného dne, v poloze vleže, byla pro výpravu jako celek nepřijatelná. Stejně nepřijatelné se ukázalo býti pro moji sádru plavání v pytlíku, který nevydržel již první plavbu. Po druhé koupačce jsem se začal bát plísní, které šlo v mokré sádře i slyšet :-) Nezbylo než nalézt v záplavě oblázků na pláži pazourek, který mi posloužil jakožto náhrada sádráků. Během hodiny jsem sádru rozsekal a rozřezal a s obavami osvobodil šest týdnů vězněnou hubenou ruku (toho času jediné hubené na mně)... Ale pozastavme se ještě u sobotního podvečera, který jsme věnovali krátké procházce Lovranem a nákupu v Konzumu s velkým "K". Od zemření hlady nás zachránila Jáňa, která moudře ignorovala moji radu "nevozte Skunky (AKA Kuny), stejně všude berou Eura". No v Konzumu je rozhodně nebrali... Nasycení dojmy a zkonzumy jsme pak strávili noc vášnivými diskuzemi u kulatého stolu na zahrádce. Řecnický kroužek jsme s Jáňou ozvláštnili výměnou spodků - dámské sukně za moje koupací kraťasy. Pomalu jsem začal přicházet na to, jak obtížné je být ženou :-) Způsobně sedět s nohama stále u sebe, žádné rozvolněné polohy, no ještě že jsem chlap, tedy dámička ;-) Toto zpestření by nebylo nic proti ničemu, tedy kdyby se okolo jedenácté neobjevili nájemníci z přízemí, kteří nás přišli slušně vyhodit, že zahrádka patří k jejich bytu. Maskovaný za Jáňu jsem se snažil skrýt svůj dámský oděv, abych se nestal součástí nějaké mezizahrádkové zápletky a nedostal se v Chorvatsku do řečí :-)
 
Poklidnou pozdní nedělní snídani následovala polední cesta na pláž v Medveje, kde jsme spolu s Veronikou osiřeli. Jirka se jen tak vydal na výběh nejvyššího vrcholu pohoří Učka, 1396m vysokého vrcholu Vojak a JJ (Jáňa s Jíťou) ho následovaly v turistickém tempu. Já se rozhodně nezlobil, měli jsme společně s Veronikou dostatek prostoru pro poznávání se :-) Odpoledne se postupně všichni navrátili, byl tu starý dobrý trenér, který se postaral o dostatek rozruchu, když na pláži natáhl slackline a připevnil TRX, půlka dovolenkařů přestala okukovat ženy popř. chlapy v plavkách a koukala na nás, co předvedeme... Předváděl hlavně Jirka, kdyby chtěl, mohl se klidně i předvádět :-) Naše schopnosti zaostávaly o pár světelných let, ale nezdolná píle s nepočitatelným počtem opakování neúspěšných pokusů nás přeci jenom kupředu posunula. Večer téhož dne, opět již v Lovranu, patřil Stínadlům, tedy jejich předobrazu, Staremu Gradu, a hledání pětibokého kamene na Červených schodech :-) Ten se nepodařilo nalézt ani na venkovním schodišti vedoucím do druhého patra cizího obydlí. Bohužel nás načapali Vontové a tak jsme se pěkně proběhli, celkem dobrodrůžo. Ale pořád houby proti tomu, co se dělo v noci. Přeci jenom jsem sdílel jeden pokoj s dvěma ženami ;-) A když už jsme spolu sdíleli pokoj... ;-) Hromada smíchu ozývající se do ranních hodin z naší jediné postele se pak stala nerozluštitelnou záhadou pro druhý pokoj... ;-) Ženy klaním se vám!

Pondělí jsme se rozhodli strávit na pláži v obci Mošćenička Draga. O její existenci bychom neměli nejmenšího tušení nebýt doporučení pronajímatele našeho ubytování. Bohužel jsem mu nerozuměl zda mluvil o překrásné Beach nebo o Bitch... Po příjezdu na místo jsem se bohužel začal klonit k druhé variantě, která třeba mě osobně vůbec nebrala :-) První pracovní den (tedy ne ten náš) bohužel přinesl nejen příšerná tropická vedra, ale i roztržené plážové lehátko (no jo, neměl bych tak žrát). Ale krom těchto nezdarů byl vyloženě povedený, chození na slacklině, posilování (tedy koukání na to jak posilují ženy), nejvíc nejlepší plavecký výlet s Jáňou na nuda pláž :-) no dobře, jen okolo, plavali jsme ke vzdáleným (pro mě) útesům. K superlativům bych se nebál započíst i banánovou a ananasovou zmrzlinu, které chutnaly nanejvýš skvěle! Po návratu do místa bydliště jsme opět všichni vyrazili na noční procházku městem. Úžasně šišatý měsíc dokresloval do mysli vrývající se neopakovatelnou atmosféru místa. Když už většina lidí v bytě, městě, na pláži, na pobřeží a vůbec v celém Chorvatsku spala, vydali jsme se s Jáňou poslechnout si Mozarta, rozuměj Malou noční hudbu, nebo aspoň pokus o ní, jehož se s nenadálým talentem zhostilo kamenité pobřeží. Té melodii však nešlo odolat a tak jsme naskákali do temného a trochu rozdivočelého moře... Nádhera!

Den odjezdu načalo moje nedobrovolné ranní vstávání okolo šesté, hodil jsem se do gala/ošů, oblékl plavky a šel si na hodinu zaplavat. Nebýt několika důchodců, patřilo moře jenom mně, božský klid bez stád turistů... Po snídani jsme zabalili sakypaky a odjeli opět do Medveje. Vzhledem k tomu, že ubytování bylo třeba opustit do desáté ranní, bylo nanejvýš čecháčkovsky prosíravé zakotvit na pláži poblíž autokempu, kterým nám nedobrovolně poskytl možnost osprchovat se před odjezdem. Přestože den krátkým se zdál být a mě smutno z rozloučení s mořem tísnilo, přesto všechno i poslední den nelze skloňovat než jako přivlastňovací jméno milé... Slunění, koupání, plavání, posilování a sleklajnování spolu s báječnými kamarády! Nejvíc nejlepší luxus, co znám.

Ve čtyři odpoledne jsem naskákali do důvěrně známého vozu a vyrazili vstříc každodenním povinnostem. Namísto otravných deseti hodin cesta zabrala přesně osm otravných hodin a do Brna jsme dorazili přesně o půlnoci, tak jak jsem to naplánoval. Zpoždění na téměř 700km dlouhé trase nečinilo více než 30s :-) Okolo druhé ranní byste nás pak našli na hranicích našeho hlavního města, kde se definitivně uzavřela letošní mořská odysea a na světlo noční (měsíce a lamp) se začaly drát příběhy zcela nové :-)


Kolik to stálo (na osobu při obsazenosti 5 lidmi):
  • celkem 2470Kč
    • benzín, Brno-Chorvatsko-Brno, 1377km, 6,4l/100km - 590Kč
    • dálniční známky, Rakousko, Slovinsko - 140Kč
    • ubytování, 3 x 14 = 42EUR,  1140Kč
    • jídlo, 600Kč
Co jsem snědl:
  • 16 x banán, 120g
  • 2 x jablko, 150g
  • 1 x broskev, 120g
  • 1 x červené zelí, 500g
  • 1 x okurka, 400g
  • 3 x mrkev, 100g
  • 1 x oříšky mix, 100g
  • 1 x gouda, 260g
  • 1 x chleba (seminkovy), 100g
  • 1 x kukuřičné těstoviny (SamMills, penne), 500g
  • 1 x cizrna, 500g
  • 1 x jogurt bílý (Tesco), 150g
  • 3 x joburt bílý (Konzum), 180g

Jednotkové kalorické hodnoty zkonzumovaných potravin:
  • banán (100g): 403kJ, tuky - 0,1g, sacharidy - 20,9g, bílkoviny - 0,2g
  • jablko (100g): 190kJ, tuky - 0,1g, sacharidy - 11,2g, bílkoviny - 0,4g
  • červené zelí (100g): 122kJ, tuky - 0,2g, sacharidy - 6,5g, bílkoviny - 1,4g
  • okurka (100g): 67kJ, tuky - 0,2g, sacharidy - 2,6g, bílkoviny - 0,7g
  • mrkev (100g): 151kJ, tuky - 0,2g, sacharidy - 6,1g, bílkoviny - 1,0g
  • ořísky mix (100g): 2515kJ, tuky - 54g, sacharidy - 23g, bílkoviny - 17g
  • gouda (100g): 1511kJ, tuky - 29g, sacharidy - 0,0g, bílkoviny - 25g
  • chléb (100g): 1000kJ, tuky - 1g, sacharidy - 50g, bílkoviny - 8g
  • SamMills kukuřičné těstoviny (100g): 1466kJ, tuky - 0,8g, sacharidy - 79g, bílkoviny - 5,5g
  • cizrna (100g): 1360kJ, tuky - 5g, sacharidy - 48g, bílkoviny - 20g
  • Tesco jogurt bílý (100g): 288kJ, tuky - 3,8g, sacharidy - 4,9g, bílkoviny - 3,9g
  • Konzum jogurt bílý (100g), 238kJ, tuky - 2,2g, sacharidy - 4,6g, bilkoviny - 3,3g 
Kalorické hodnoty zkonzumovaných potravin:
  • banán (1920g): 7738kJ, tuky - 1,9g, sacharidy - 401,3g, bílkoviny - 3,8g
  • jablko (300g): 570kJ, tuky - 0,3g, sacharidy - 33,6g, bílkoviny - 1,2g
  • červené zelí (500g): 610kJ, tuky - 1,0g, sacharidy - 32,5g, bílkoviny - 7,0g
  • okurka (400g): 268kJ, tuky - 0,8g, sacharidy - 10,4g, bílkoviny - 2,8g
  • mrkev (300g): 453kJ, tuky - 0,6g, sacharidy - 18,3g, bílkoviny - 3,0g
  • ořísky mix (100g): 2515kJ, tuky - 75,4g, sacharidy - 23g, bílkoviny - 17g
  • gouda (260g): 3929kJ, tuky - 29g, sacharidy - 0,0g, bílkoviny - 65g
  • chléb (100g): 1000kJ, tuky - 1g, sacharidy - 50g, bílkoviny - 8g
  • SamMills kukuřičné těstoviny (500g): 7330kJ, tuky - 4,0g, sacharidy - 395g, bílkoviny - 27,5g
  • cizrna (500g): 6800kJ, tuky - 25g, sacharidy - 240g, bílkoviny - 100g
  • Tesco jogurt bílý (150g): 432kJ, tuky - 5,7g, sacharidy - 7,4g, bílkoviny - 5,9g
  • Konzum jogurt bílý (540g), 1285kJ, tuky - 11,9g, sacharidy - 24,8g, bilkoviny - 17,8g 
Za 4 dny jsem tedy snědl:
  • váha - 5.570g
  • energie - 32.940kJ 
  • tuky - 156g
  • sacharidy - 1.236g
  • bílkoviny - 260g

V průměru na jeden den připadá:
  • váha - 1.393g
  • energie - 8.235kJ 
  • tuky - 39g
  • sacharidy - 309g
  • bílkoviny - 65g


Žádné komentáře:

Okomentovat