Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

středa 1. října 2014

Jak čistit sporáky a vařidlové mřížky zvlášť aneb žiletka v akci

Už při prvním čištění použitého sporáku jsem se zařekl "už nikdy více". Ale buď jsem nepoučitelný nebo tomu chtěla náhoda, že jsem se "zavázal" koupit jen pár let starý plynový sporák... Asi už tušíte, že na něm bylo něco v nepořádku. Když jsem ho uviděl, tipoval bych mu ne 3 roky, ale těch 20-30 let, který měl ten první... Jenže slovo je slovo... odsoudil jsem se k tomu, abych si to pořádně vyžral. Zažranou mastnotu a špínu je nelehké odstranit a je jedno zda používáte speciální chemii, která vám sežere polovinu prstů a nebo běžné prostředky na kuchyni, kachličky apod. Nejobtížnější disciplínou dle mých osobních zkušeností je odstranění bordelu z vařidlových mřížek, na kterých jsem zabil několik drahocenných hodin svého života. Vyzkoušel jsem hromadu prostředků/postupů a jejich kombinací:

  • speciální chemie
  • normální chemie
  • speciální/normální chemie ve spojení s hrubou sílou
  • smirkový papír
  • různé kartáče
  • kus plastu s hranou
Ale všechno bych s klidem zařadil do škatulky "slepá cesta". Jediné co se mi skutečně osvědčilo, byla žiletka, kterou je člověk schopný odřezat většinu zapečených zbytků, navíc se s ní poměrně dobře pracuje a dostává do do těžko dostupných zákoutí mřížek, nemluvě o tom, že při vhodném úhlu příliš nehrozí poničení povrchu. Nakonec je možné dočistit drobné zbytky chemií a houbičkou na nádobí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat