Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 9. března 2014

Vejce na hniličku

Základem všeho jsou kvalitní suroviny, v případě vajec na hniličku jsou to přirozeně vejce. Ne každý máme stejnou chuť, takže každému, co jeho jest, osobně preferuji vejce od slepic z domácího chovu, ale tím rozhodně netvrdím, že jsou lepší než kterákoliv jiná.

Postup:
  • Dáme vařit vodu v malém hrnci s poklicí, množství vody zvolíme takové, aby se vejce do vody ponořilo celé, ale těsně :-) 
  • Přivedeme vodu k varu a vejce do vroucí vody opatrně vložíme, např. s pomocí polévkové lžíce. 
  • Zásadním faktorem pro precizní vejce na hniličku je doba, kterou stráví ve vřící vodní lázni, teoretická doba je přibližně 4-5 minut, já však upřednostňuji následující způsob, řeknu si, že bych si dal vejce na tvrdo, kouknu na hodiny v kuchyni, vzápětí zapomenu do kolika hodin bych měl ta vejce vařit, dělám úplně něco jiného a když si vzpomenu na vejce a vypadá to, že už bude vyvařená veškerá voda, tak hrnec odstavím z vařiče, světe div se, ale je to ten nejjistější způsob jak připravit v mém podání vejce na hniličku. 
  • Na závěr vylijeme horkou vodu a nalijeme do hrnce vodu studenou.
  • V podstatě okamžitě začneme vejce loupat, aby nezchladla příliš. Přirozeně - poctivého nepálí :-)

Servírování:
  • Vejce posolíme
  • Poctivý chléb namaže stejně poctivým máslem a osolíme

Žádné komentáře:

Okomentovat