Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 9. března 2014

O tom co nefunguje a co je rozbité

Na světě je spousta skvělých lidí a věcí, kdybych měl psát jen o nich, tak nedělám nic jiného, než že sedím u počítače a píšu. Mnohem efektivnější je vypsat to, co nefunguje, co je rozbité, protože je toho řádově méně. To je důvod, proč jsem se pustil do sepsání tohoto retrospektivního hate.


Free online OCR pro český text

Situace je stále stejná, slušná fotografie receptu z nějaké přílohy časopisu, OCR na ní pohořelo jak troud v létě. Za kvalitu je jistě platí? Je však nějaká dostupná?

Facebook

Asi je to očividné, zobrazuje si co chce a kdy chce, otravuje stále reklamami a obsahuje hromadu bugů. Asi se divíte, že jsem si všiml až teď, co?

Hrabání se v minulosti

Deset let staré strojově předčítané SMSky nebyly nakonec příjemným poslechem při práci ani důstojným rozloučením se před jejich nenávratným smazáním. Plechova hlásná trouba (sorry T440p) umocňovala efekt nezralé dívčí patetičnosti a já po pár minutách bezlítostně zastavil tu nepovedenou projekci a archiv SMSek smazal.

Blabolka

"Blabolka" nic neblábolila jen suše tu a tam něco mlčíc oznámila, tu že neběží TTS služba (po její reinstalaci s administrátorskými právy se to zlepšilo), tu zase že hlas, který mi byl podle jména sympatický v systému neexistuje...

České volně dostupné TTS enginy

Volně dostupné TTS s "podporou" češtiny jsou stále více či méně tragické, možná jsem měl napsat epické, pak by to krásně korelovalo s v konečné fázi použitým řešením pojmenovaným "epos" :-) TTS běžící jako služba Windows (možná spíše neběžící), podle release logu nepříliš udržovaná. Z mého pohledu mi nejvíce vadila absence přímočarého inzerce, že je pouhou službou, do které mohu myší dloubat jak chci, mohu hledat logy, zkoušet režimy kompatibility a přesto nic neuvidím a hlavně neuslyším... Proto Blabolka.

Český TTS engine v Microsoft Windows 7

Jedním z pokusů byla snaha využít vestavěný TTS endine v operačním systému Windows 7 Professional. Že anglická verze nebude obsahovat český TTS engine mě nepřekvapilo na rozdíl od skutečnosti, že dlouhé pátrání na webu Microsoftu nevedlo ke kýženému výsledku. Body dolů, ať už ho Microsoft někde má nebo ne, pokud se k němu nemohu rychle dostat...

Český TTS engine v Adobe Acrobat Reader

Neúspěšným pokusem také bylo požádání o pomoc Adobe Acrobat Reader, nechtělo se mi text konvertovat do pdf, v tuto chvíli jsem to chtěl prostě řešit co nejsystémověji a absence češtiny mě odvedla pryč.

KISS v případě TTS

Před tím, než jsem se dostal k instalaci epické blábolky, tak jsem se snažil potřebu strojového předčítání textu řešit dle zásad KISS, na příkladě aplikačního SW, který je snad všude a na příkladě samotného OS se však ukázalo, že i tato metoda nemusí vést cíli, aspoň ne rychle.

Rozšíření pro Google Chrome - Select and Speak a SpeakIt! 

Nepoužitelné jsou podle mě rozšíření Google Chrome, které používají "vlastní/Google" TTS enginy. Skvěle hodnocené Select and Speak 0.2.1 a SpeakIt! 0.2.91 nefungovali s pomocí vlastního UI, číst dokázaly pouze ukázkový text ve svém konfiguračním okně. Nakonec jsem na roky staré webové stránce objevil informaci, že fungují dobře s použitím klávesové zkratky, voila fungují, voila za roky se nic nezměnilo... Jenže moje nadšení mě opustilo při snaze o přečtení delšího textu - rozšíření zarytě mlčela... Veni vidi vici, to vici škrtněte, jdeme dal.

Google Translator API zdarma

První myšlenka na předčítačku (ano, samozřejmě preferuji ženský hlas) zabloudila nepřekvapivě ke strýčkovi, přeci si jen dobře pamatuji, že jeho překladač umí slušně číst česky, ale zároveň si  dobře pamatuji, že předčítá jen malý kousek, rozhodně ne mega textu. Pln sil a očekávání se pokouším najít bezplatné API této služby, ke kterému jsem odhodlaný napsat si snad i v JS kód, který mi přečte to, co chci. Opět vítězství naivity? Za použití API této služby se zřejmě platí a ne jinak... Popojedem!

Ohákování velkých textových souborů

Ani ohákování v podobě CZACCENT ze slavné MUNI nefunguje více než pro pár desítek kB, jenže já měl mego! No a mé lowercase transformace, které přeložila vlastní jména na "p"rahu a "s"tandu vedly v konečném zúčtování ohákováče v nějakou přahu, štandu a o páření (místo paření) snad ani nemluvě.

Ne každý bash skript, který napíši

Ne všechny bashové skripty zcela fungují a je to jen má a má vina. Ale je zase fajn najít tu oblast, kde se člověk potřebuje/chce zlepšit sám...

Ukládání věcí pro případ, že by se to jednou mohlo hodit po druhé

Ukládat si mnoho věcí (téměř všechny, kdo ví jestli ne všechny) je z jistého pohledu zbytečné (ano ve skutečnosti se na věc můžeme podívat tak, že zbytečná nebude viz následující příklad, ale zamysleme se někdy nad pragmatičností tohoto pohledu :-)) Zabil jsem půl dne transformací mega esemesek do tvaru vhodného pro strojové předčítání a hledáním vhodného předčítače, abych vše po pár minutách poslechu smazal, přesto to nepovažuji za zbytečné, dostal jsem lekci o starých věcech, které mají zůstat zapomenuty a nebo nezapomenuty, ale jen v hlavě, udělal jsem si obrázek (nepěkný) o TTS a v neposlední řadě jsem si krásně zaprogramoval :-)

Siemens S45i

Ano, vážně myslím tu krásnou vykopávku z roku 2002, kterou dodnes považuji za jeden z nejpraktičtějších mobilů, které jsem měl. Ano, i on má své stinné stránky, ale který mobil je nemá, že? :-) Tak či tak jeho stáří se již začíná projevovat, občas se sám vypne, občas se ztrácí obraz na LCD, vlhkost a chlad mu vyloženě nesvědčí a již v návrhu špatné kontextové klávesy jsou na tom ještě hůře. On a jeho schopnosti jsou zároveň neopomenutelným faktorem, který v konečném důsledku přispěl k výše sepsaným nefunkčnostem. O čem to mluvím? V letech, kdy českému trhu kralovala Nokia 3310 nabízel tento telefon nesrovnatelné možnosti. Pro současnou chvíli pomiňme, že bych měl telefon srovnávat s papírovými leadry trhu (aspoň co se týče schopností) - Nokia 6310 a Erricsson R520, což by však vedlo maximálně tak k žabomyším válkám a nikam nevedoucím diskuzím o tom, který telefon byl nejlepší :-) No ale zpět, píši o době, kdy si lidé opisovali SMSky, o které nechtěli přijít ručně do počítače... Tento telefon je vybaven takzvaným archivem, do kterého šly SMSky poměrně snadno přesunout a pak po propojení s počítačem (datový kabel nebo IrDA) překopírovat. Navíc ovladače umožňovaly přepínat, zda si člověk přál zkopírovat SMSky uložené binárně (PDU) nebo je zkonvertovat na text. Asi nikoho nepřekvapí, že jsem volil první variantu, druhá totiž taktně zamlčovala čas a datum SMSky, který by pro mě důležitý, takže jsem pak bastlil Céčkový dekodér SMS PDU, který krom textu vytahoval číslo odesilatele a datum odeslání. Totéž platilo pro obgeneračního nástupce S65. No a takhle se po nějaké době objevily čtyři tisíce SMSek v mém počítači.

GoPro kamera

Nejlepší sportovní kamery na trhu? Asi ne ta, kterou jsem měl k dispozici. Což o to, natáčí, to se nedá říct, ale proč je přehrávání FullHD videa se 60 snímky za vteřinu trhané? No jestli na to nestačí Core i7-4700, 16GB RAM a SSD, tak vážně nevím (nepřítomnost dedikované grafické karty v případě takto výkonného procesoru nepovažuji za opodstatněný důvod). Jo a nemluvě o tom, že se jim jaksi nepovedl USB driver (nevím zda se pobil s mobilem, resp. USB tetheringem, který přestal fungovat v přibližně tu stejnou chvíli), ale musel jsem vyndat MicroSD, hodit ji do SD adaptéru a pak do čtečky SD, zkrátka opruz! BTW na prehistorickém notebooku s Windows XP se přes USB připojila jako by se nechumelilo...

Motorola Defy+ jako modem - USB tethering/WiFi tethering

Android 2.3.X - no asi to mluví za vše... Dlouho jsem se připojoval k Internetu přes WiFi tethering, jenže i tak mě potkávaly časté výpadky, nepovažuji to za nejbezpečnější variantu, mobil se neskutečně přehříval a vybíjel se po 2h provozu, takže musel být stejně stále strčený do nabíječky. Windows 7 Professional si sami neporadili s chodem USB tetheringu, což mě mrzelo, nakonec ruční instalací nějakého příšerného SW od Motoroly se mi to podařilo rozběhat, teď by se mi chtělo nadávat, ale asi je to standard vzpomínaje na iPhony a jejich bezzubost bez iTunes... No jo, teď využívám USB tethering, výpadky jsou však ještě častější a občas se to celé sesype, jako např. při připojení GoPro :-(

Ukládání věcí pro případ, že by se to jednou mohlo hodit

Fotografie - desítky, stovky, tisíce, desítky tisíc nikdy neprohlížených a díky množství neprohlížitelných fotografií. K čemu to, k ničemu. A tak patláma, mazáma, patláma, mazáma a stále dokola. Z průměru 2-3.000 fotografií na rok zbylo asi 400 a to jde. Bylo to bolestivé, ale teď je to osvobozující. Nicméně iterativní proces nekončí, fotky, které mi nepadnou do oka nelítostivě smažu, stále je co odstraňovat :-) A má to nějaký cíl? Jako 0? Nevím, asi nebudu tak radikální, ale kdo ví...

Moje bashové skripty pro hromadnou manipulaci s fotkami

Ano, ani ony nefungují, tak jak mají. Původně jednoúčelové skripty určené výhradně pro prvotní transformaci fotografíí jsem nakonec začal využívat rutinně a to byl kámen úrazu. Třeba takový skript přejmenovávající fotografie na číselnou řadu, po jehož aplikaci vždy nějaké fotografie zmizely :-) Aneb přejmenovávání bez mezikroku (1.jpg -> 2.jpg, 2.jpg -> 3.jpg, ...) Jasně se ukázalo, že zneužití věcí pro účely jiné, než ke kterým byly vymyšleny může vést k nechutným výsledkům.

Picasa 3.9.137

Přestože jsem se ji nakonec rozhodl používat na spravování svých fotografií, tak jí musím zazlívat hromadu vlastností, kterými mě přivádí k šílenosti. Zdá se mi příliš "webově" orientovaná a cokoliv se týká správy fotografií na disku mi přijde jako drbání se levou rukou za pravým uchem, nemluvě o tom, že ignoruje nastavení třídění složek a fotografií, po každém spuštění si to udělá po svém a to tak, že mě tím naštve. Navíc si nejsem zcela jistý tím jak funguje, hromada operací po svém provedení nepotřebuje explicitně vyvolat uložení, přesto se zdají být permanentní... ale jsou uloženy přímo ve fotografiích, nebo metadatech, které nahodile vznikají ve složkách s fotografiemi? Zkrátka celá rozporuplná...

IrFanView 4.37

Mnou oblíbený prohlížeč fotografií, který v režimu náhledů umí hromadně editovat tagy fotografií, zde jsem si to zavařil svépomocí. Díky tomu, že jsou metainformace (myslím tím teď IPTC tagy) seskupené v několika záložkách, tak jsem si hned neuvědomil, že hromadným zapsáním informací vyplněných v první záložce rozkopíruji např. i v druhé záložce uložená ručně doplněná specifická klíčová slova, která patřila jen první fotografii a ne všem ostatním ve složce. Ke cti IrFanView musím podotknout, že vhodným nastavením lze nakonec tomuto zabránit. Nicméně i tak jsem přišel na scénář, který by mi vyhovoval a s pomocí IrFanView byl neuskutečnitelný :-)

Zoner Photoshop Studio 15 Pro

Ve speciální akci získaná Pro verze oblíbeného software pro správu a úpravy fotografií se nakonec neukázala být ve srovnání se zdarma dostupnými protivníky dostatečně použitelná pro hromadné tagování fotografií. A to už ani nemluvě o příšerné licenci, která mi neumožnila v akci (rozuměj zdarma) získaný SW přeinstalovat na nový počítač, tím u mě skončil...

WYSIWYG

Ne a ne a ne. Prostě tohle nefunguje ať si kdo chce co chce říká. Textové editory, wiki a cokoliv dalšího podobného v mých očích padá jakmile nemám možnost ručně značkovat sémantiku případně styly. Vidle to toho hází také cloudová řešení ve spojení s rozdílností web browserů, díky které máloco funguje rozumně. Howgh!

Google Docs

Ač jde o skvělou záležitost, tak WYSIWYG editor je napřesdržku... To co se leckdy děje s mými textovými dokumenty, to je na ukroucení hlavy, stejně tak offline nefunkcionalita v případě výpadku spojení (Motorolo díky) je trestuhodná...

Blogger

WYSIWYG editor je zoufalý... Ptáte se mě proč tedy needituji HTML, tady přece můžu, ano, ale... ukecaná HTML syntaxe a nekonzistence v okamžicích, kdy potřebuji vkládat obrázky (pro upload se musím přepnout do WYSIWYG) pak zpět a ručně upravovat natropené chyby. Ne tohle není dobrý scénář, takže zůstávám u WYSIWYG a raději si na něj stěžuji :-)

Confluence

Jo skvělé, i v nových verzí můžete vytvářet dokumenty s pomocí Wiki syntaxe, ale ouha, miláček nám to překládá do interního XHTML, pardon, sami autoři nepokrytě mluví o tom, že to vlastně XHTML není protože nedodržují standard, takže je to XML, které vypadá jako XHTML... jo ale hlavně rozumný zápis je v pr... Ještěže existuje plugin, který zabraňuje automatické konverzi do interního formátu. Bohužel ani tomuto pluginu se nevyhýbají nějaké problémy, acho jo.

Prodejci a výrobci cyklistických komponent

Lži a nepřesnosti vah. Výrobci často žádnou hmotnost neuvádí a když jo, tak často neodpovídá, nevím proč tomu tak je, chtějí schovat nepříznivá čísla? mění se hmotnost s každou novou šarží?, jsou odchylky výroby takové, že se to bojí přiznat? (ano svědčilo by to o nekvalitní výrobě)... nevím, každopádně náklady na zvážení výrobků nebudou jistě závratné... A tak do háje s Hutchinsonem, Mavicem, RST a mnohými dalšími! Podobně to platí i u prodejců, i když bych u nich hledal jiné motivy, setkávám se stejným nešvarem. Co třeba v obchodě vážené pláště Python Air Light, kdepak 500g, ale třeba 515g, 554g a 580g ...hmmm to je už slušná odchylka, co?

Pošta

Kategorie sama pro sebe, námět na neskutečně dlouhé povídání. Proto se omezím na konstatování, že v mých očích zůstává zkostnatělým molochem, který nefunguje o čemž se přesvědčím vždy, když musím jít na pobočku, něco odesílám nebo očekávám přijetí něčeho... Nevidím rozhodně dovnitř, takže soudím jen na základě osobního srovnání s poskytovateli obdobných služeb a tam to pošta projíždí na plné čáře. BTW strýčku reindexuj si nový web pošty, často ukazuješ do míst, kam bych celou tuto organizaci poslal...

Já 

Už třetí víkend ležím v posteli a to kvůli hlouposti typu zánět horních cest dýchacích, no prostě s rýmičkou.

Moje kondice

Na koncertě těsně před onemocněním se ukázalo, jak jsem na tom špatně, vím co za to může, tedy kdo, já. Co si budeme nalhávat chybějící zima a nemožnost si pořádně zaběžkovat vedla k všeobecnému úpadku, s přicházejícím jarem bude na čase se s tím porvat.

Twitter

Já bych chtěl fulltextové vyhledávání...

Zima

V důsledku zimy, která nebyla jsem přišel zejména o běžky a s nimi spojenou relaxaci, kondici, závody, přemáhání, vyčerpání, naplnění, trénování, potěšení, ...

Žádné komentáře:

Okomentovat