Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

středa 20. února 2013

Nakousnutá jablka brzy hnijí

Není to tak dávno, kdy mnozí považovali za největší zlo okna, zvláště ta rozbitá, jakože rozbitá bývala kdysi všechna, téměř bez rozdílu. Osobně však nabývám pocitu, že se zlo přesouvá a začíná se vyskytovat na jiných místech, dokonce na těch nečekaných. Jedním z nich jsou jablka, ta nakousnutá. Jak známo nakousnuté ovoce brzy hnije a v tomto případě tomu není jinak...

Můj vztah k hardwaru, OS i aplikacím Applu prošel od obdivu, přes vystřízlivění až k občasnému opovržení. Nejinak tomu je v případě iPhonu, který přes neustálý a svým způsobem nezpochybnitelný progres občas pozlobí větší či menší nedomyšleností.

Naposledy pověstný pohár hořkosti přetekl jednoho večera, kdy jsem se po sto letech rozhodl dělat něco skutečně užitečného pro sebe sama. To, že se po připojení iPhonu, který využívám přes USB tethering jako 3G modem, pustí vždy iTunes, s tím počítám, nijak zásadně mi to nevadí a kdyby vadilo, tak ho přenastavím. To, že se po pár vteřinách iTunes probudil a nabídl mi aktualizaci iOS 6.1.2 mě lehce překvapilo, naposledy, když jsem ručně vyhledával anoncovanou aktualizaci, myslím, že šlo o iOS 6.1.1, tak jsem byl neúspěšný, proto můj údiv. Vzhledem k tomu, že telefon nelze aktualizovat přes 3G, ale musíte mít WiFi připojení (jistě existují i jiné možnosti), tak jsem ze zvědavosti nechal iTunes zaktualizovat operační systém telefonu. Celý balíček se stahoval poměrně dlouho, ale mě to bylo vcelku jedno, protože jsme byl zabraný do práce. Telefonu jsem si začal všímat až v okamžiku, kdy iTunes ohlásil, že chce zazálohovat telefon a aplikace a že se pustí do updatu. OK, povolil jsem mu, oč si žádal a občas s kroucením hlavy pozoroval co se děje, opravdu nechápu, proč progress bar na telefonu neodpovídá tomu v iTunes, stejně tak mi nešlo do hlavy, proč milionkrát něco kontroluje a verifikuje a pak zase rozbaluje a instaluje a stále dokola. Když už se zdálo, že je téměř hotovo, tak na mě iTunes vytasilo chybovou hlášku, že nelze nalézt připojení k Internetu a že nelze ověřit nainstalovaný update. Do háje! Tolik sprostých slov panelák snad ještě neslyšel... Jak by se asi mohl připojit k Internetu, když jsem byl připojený přes právě umrtvený telefon... To si ze mě dělá pr... Slavný USB tethering, který bez iTunes nefunguje, telefon je spojený s iTunes, takže nevidím problém v detekci té skutečnosti, že iTunes sosá data z Internetu přes právě připojený telefon... Co teď? Nastoupit a vystoupit nepomohlo. Telefon byl lehce mrtvý...

První co potřebuji je Internet. V tuto chvíli proklínám Vodafone, za to, že neumí dvojSIMku v podobě SIM + nanoSIM... No dobře, asi bych měl být rád za to, že tuto službu nabízí a ještě zdarma, na rozdíl od některých operátorů... No tak, že bych vyzkoušel druhý telefon a zaplatil si datové spojení na den, ne nechce se mi zbytečně utrácet peníze, navíc se oprávněně obávám, že 25MB FUPka by nemusela stačit. No tak díky všichni. Jsem zralý jít spát, v ten den jsem toho natropil už dost, místo toho se oblékám a vyrážím na téměř dvoukilometrový pochod do OC Chodov. Cesta mi díky neskutečnému naštvání trvá jen chviličku... Zapínám notebook, pouštím iTunes, připojuji telefon a tiše se modlím, aby byl telefon jen polomrtvý. Sláva, iTunes objevil nakousnutý iPhone a nabídl mi jeho obnovu ze zálohy. V tu chvíli si říkám, díky iTunes za to, že sis telefon zazálohoval. Asi jsem se neměl radovat předčasně. Během obnovy, která trvala celou věčnost sem postřehl zmínku o tovární restartu a podobných zvěrstvech... Výsledkem asi čtvrthodinového čekání byl telefon, který měl dle mé představy vypadat jako ten z rána. Nevím, zda se mám tvářit překvapeně, že se tak nestalo, verze OS nebyla ta původní, ale ta nejnovější, což by mi nevadilo (bodejť by jo, byl to přeci cíl), na rozdíl od toho, že mi zmizely všechny nainstalované aplikace. Aplikace bez kterých nemůžu žít... No to jsem si hodně zapřeháněl - telefon využívám k volání, foceni a jako 3G modem, takže aplikace jsou mi vcelku volné. Ale stejně to naštve... Takže zapínám WiFi na telefonu a půl hodiny stahuji aspoň ty nejpoužívanější aplikace. Proč je ta WiFi pomalejší než poštovní holub? No dobře, asi bych měl být rád za to, že je tu nějaký bezdrát zdarma... Kdo by čekal, že byl všem překvapením konec, ten by se mýlil, trochu nechápu, že zmizelým aplikacím zůstaly všechny autentizační a jiné údaje, takže webový prohlížeč se otevřel s naposledy otevřenou webovou stránkou a formulář obsahoval předvyplněné přihlašovací údaje... WTH? Ale co, můžu být rád, že telefon žije.

A poučení? Pokud je iPhone jediným zdrojem Internetu pro váš počítač, tak nedovolte ambicióznímu iTunes updatovat váš telefon :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat