Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

úterý 3. dubna 2018

Rottefella Xcelerator 2.0 Skate aneb kde udělali soudruzi z NDR/NOR chybu a jak jsem se ji snažil opravit?

Stěžování si bez nároku na přesnost, asi takový podtitulek by mohl nést tento povzdech. Norská firma Rottefella (spolu s několika výrobci lyží) přišla v roce 2005 s revolučním systémem NIS. O pár let později (snad 2010) se objevilo dle mého soudu jedno z nejlepších běžeckých vázání vůbec, Rottefella Excelerator, které v mnoha verzích a modifikacích dominuje nabídce této firmy i v roce 2018. Nabízí snad vše, co byste očekávali, pevně drží botu, nerozepíná se, je lehké, flexory lze jednoduše vyměnit a navíc je velice jednoduché, co se konstrukce týče. Ale k dokonalosti mu kousek chyběl/chybí, kdysi jsem zaslechl o problémech se zamrzáním (to se mi však nikdy nestalo, takže těžko soudit) a možná byste nalezli i další "drobnosti". Pravdou jest, že mě trápí jen jedna drobnost, vázání se neotevírá zrovna lehce, zvlášť pokud máte tlusté rukavice, nebo nemáte extrémně velkou sílu v prstech (to se bude týkat, předpokládám, především žen). U dětí to Rottefella vyřešila hned na začátku rozšířenou plastovou rukojetí, která otevírání zjednodušuje. U dospěláckých verzí se podobná vychytávka začala objevovat až v posledních letech (minimálně na fotografiích vázání v e-shopech a stejně tak na sněhu). Až po úpravě vázání viz níže a během ověřování několika informací, jsem zjistil, že už nějaký ten rok nabízí Rottefella tzv. Xcelerator Handles (40800018), což je de facto stejný kus plastu, který je od začátku dodáván v dětské variantě vázání. To je skvělé, řeklo by se (možná)... Ale já to vidím přesně naopak. Firma jednoduše v tomto ohledu neodvedla dobrou práci, XD výrobku lze díky této drobnosti a zvlášť pokud vám nepřejí okolnosti (třeba je děsivá zima a máte zmrzlé prsty, nebo vám došlo a nemáte ani trochu síly v prstech) považovat za tragickou, poněvadž můžete skončit tak, že vázání neotevřete (zažito nejen na vlastní kůži). Z tohoto úhlu pohledu by stálo za to udělat svolávačku, tak jak ji známe z automobilového odvětví, popř. světa mobilních telefonů (např. Apple's iPhone 4 Antennagate) a svoji chybu napravit, třeba tak, že nabídnete zdarma vlastníkům vázání kus zmiňovaného plastu, který podstatně rozšiřuje rukojeť a tím zjednodušuje otvírání. Ale ne, takhle to přeci dnes nefunguje. S hrůzou jsem zjistil, že kus plastu, jehož výrobní náklady lze odhadovat na desítky haléřů se v ČR prodává za 399Kč... Přemýšlím, jak takovou věc popsat, ale asi bych musel být sprostý, takže si zkuste obrázek udělat sami, BTW sama firma v popisku Xcelerator Handles, nepřímo přiznává, že vázání Xcelerator nelze zrovna jednoduše otvírat:
Xcelerator Handles makes it easier to open all Xcelerator bindings, the handle is mounted on the open and close lever. This will be especially useful for skiers who use large gloves or mittens or juniors that need a better grip. Not to mention sporty women with longer nails.
Možná byste mohli argumentovat tím, že vázání je určené pro závodníky, kteří disponují větší sílou než běžná populace a že to třeba bylo před výrobou testováno právě na nich a že třeba žádný z nich nereportoval takový problém... No možné to jest, ale i kdybych odhlédl od problému těžkého otevírání/nemožnosti otevření, stále tu zůstává problém, se kterým se potýkám při každé manipulaci a to jest rozedírání rukavic, které to odnáší pokaždé. Tj. mám za to že XD prostě v tomhle ohledu selhal a nebylo by od věci vyřešit to aspoň trochu důstojně. Zároveň je otázkou zda nebude mít západka tendenci praskat, přeci jenom je namáhaná větší silou... Na stranu druhou jsem myslel aspoň na délku popruhu, aby nebyl příliš dlouhý a nemohl se dostat pod lyži.

Ještě než jsem zjistil, že jsem dané problémy mohl vyřešit systémově, jako že bych to jen stěží udělal, asi těžko si mě představíte, že bych dal skoro 2.000Kč za pět párů plastových "trsátek" v hodnotě tak 1Kč. Zkrátka jsem se pokusil o samo-domo řešení, které ještě nebylo vyzkoušeno na sněhu, takže těžko referovat o funkčnosti, nicméně na sucho se to zdá být cajk. Provedení ovšem není ukázkové, ale se svými schopnostmi a daným šicím strojem jsem zkrátka dále nedošel... Myšlenka byla jednoduchá, je potřeba zvětšit rameno páky otvíracího mechanizmu a vylepšit jeho úchop. Obé jsem se vyřešil textilním popruhem, skrze který lze protáhnout prst oděný i v silné rukavici a zároveň prodlužuje rameno páky o nějaký ten centimetr. Snadnosti otevření také napomáhá neplánovaná skutečnost, že plastová západka přes textil nezapadne zcela (na samovolné otevírání to snad nebude mít vliv, ale to se ukáže až na sněhu, BTW i nezacvaknutá "kotva" běžně nevede k samovolnému otevření). Otázkou také zůstává, zda plastová západka kotvy nebude mít tendenci praskat, protože na ni působí stálá síla úměrná tloušťce textilního popruhu. No aspoň že jsem myslel na maximální délku zmiňovaného popruhu, aby se nemohl dostat až pod lyži. :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat