Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 15. dubna 2018

Parndorf Outlet - ráj pro nákupčí, peklo pro nás aneb první trek roku 2018 (Dunajský výšlap z Hainburgu na Braunsberg)


Dali jsme na radu zkušených a vyrazili nezvykle na nákupy, nákupy do Rakouska... Designer Outlet Parndorf zaujímá vskutku strategickou polohu, ač v Rakousku, do mnoha ostatních zemí to je opravdu co by kamenem dohodil. Slovensko 19km, Maďarsko 19km, Česko 70km, Slovinsko 140km, sice mluvím o letecké vzdálenosti, ale díky přístupu po dálnicích je to zkrátka i tak dobré. V našem (brněnském) podání by to znamenalo jet přes Slovensko a platit za jejich dálniční známku a jak známo to by mě vytrhlo, takže jsme to raději smažili po rakouských okreskách aneb cesta delší za to horší (asi o 30-45min).

Už příjezd okolo 10 ranní za sluncem zalité oblohy dával tušit, že půjde o život. Město za městem, tak bych nazval outlet. Nebo spíše možná divoký západ, přeci jenom styl nákupního centra mi připomínal ty americké a konec konců i na divokém západě vidíme ve filmech ulici obestavěnou všejakým bordelem. Tady to vypadalo také tak, ulice a okolo ní hromada pitoreskních domečků, kde každý sám byl obchodem. Ovšem že to nebylo to, co by mě děsilo. Ale parkoviště plné tisíce aut to už jo. Zaparkovali jsme skoro až někde v polích a smutně vyrazili. Každý z nás asi přemýšlel (tedy já určitě), jak jsme mohli krásný den strávit na kole, pěšky a nebo jakkoliv jinak, jen je mezi tisícihlavým davem... Co vám budu povídat, od H&M po Armaniho, pro nákupčí skvělé, pro mě peklo. Zkrátka další místo kam už v životě nechci. :-)

V zájmu zachování integrity jsme přeci jenom měli v rukávu takový "sanity projekt". Po cestě zpět jsem auto zahodili u železnice v městečku Hainburg, které ne náhodou leží na Dunaji. Vyplázli jsme se na lavičce u řeky a zatímco nás slunce spalovalo do červena, požírali jsme svačinu nakoupenou v místní samošce. :-) Přichystané brusle na cestu okolo světa (nebo minimálně z Hainburgu do Bratislavy a zpět) nakonec zůstaly v kufru, ale to neznamená že bychom rezignovali na pohyb. V lehkém turistickém tempu přišla na řadu první letošní procházka s cílem na nedalekém kopci Braunsberg. Bolelo to, ale odměna chutnala sladce. Výhled na nezdařilou Bratislavu a mnohem povedenější Dunaj a Haiburg se svými zříceninami, hradbami, železnicí a zámky, zkrátka luxus. Prohlídka keltské hlídkové věže ukončila náš pobyt nahoře a pak už následovala typicky nepříjemná sestupovka dolů. A ne že by mě nenapadlo, jak milé by bylo odstartovat na paraglidu a cestu dolů si užít...


Jo a ještě naše malé 4,5km nedlouhé kolečko, no kolečko...


Žádné komentáře:

Okomentovat