Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

úterý 18. července 2017

O tom, co mě vážně netěší - hloupá až dementní rádoby oprava silnic na Vysočině

Dlouho jsem žil v domnění, že když se něco opravuje, tak by to něco mělo být nakonec v lepším stavu než před opravou. Naivní, že? Dnes se kloním k názoru, že by to něco po opravě nemělo být horší aspoň řádově. Bez ohledu na váš světonázor, na to, zda se klaníte k prvnímu, druhému či jinému pojetí/heslu, si myslím, že je dobré držet se mnohokrát prověřené poučky, neopravuj co není rozbité!

Bohužel tohoto zlatého pravidla se nedrží silničáři a nebo správci veřejných komunikací na Vysočině. V důsledku je jedno, kdo se rozhodl pro opravu mnoha kilometrů silnic v okolí Nového Města na Moravě, které rozbité nebyly. Dlouho po opravě jsou v horším stavu a bojím se, že i řádově horším... Proč píši "dlouho po opravě", zkrátka protože krátce po opravě byly v tragickém stavu. Vůbec nevím, kdo přišel s naprosto dementním nápadem pokoušet se nerozbité silnice opravovat tryskovou metodou, a tak je vlastně rozbít. Ve výsledku možná není třeba zavrhovat tryskovou metodu jako celek, ale třeba jen nedodržení technologických postupů. Každopádně na emulzi nanést několik centimetrů jemného štěrku a prachu (rozuměj, v některých místech více než 10cm) a čekat do okamžiku, než veškerý provoz na komunikacích vyhází ve spolupráci s přírodními silami (vítr a déšť) všechen nepřilepený bordel ze silnice do nejbližšího lesa, je volovina a především koktejl s letálními následky. Zvlášť pokud jedete na silničním kole, což jsem bohužel měl to štěstí, tak máte smrti nejblíže, kolo plave v záplavě štěrku, oči a plíce máte plné hnusného prachu zvířeného okolo projíždějícími auty... Ale netřeba to dramatizovat, zkrátka jedete-li na jednostopém dopravním prostředku jste velice blízko ulehnutí a třeba i smrti. Zničené silniční pláště (nemalé ceny) jsou proti všem zmiňovaným rizikům tím nejmenším. Jedete-li autem, užijete si možná pár driftů, ale díky ESPčku asi zůstanete na silnici a na rozdíl od cyklistů vás nečeká poškození plic a zraku. Ale třeba budete litovat parádně osekané karoserie od drobného ostrého štěrku...

A výsledek? Hrubě záplatovaná silnice s mnoha nerovnostmi horší ve všech ohledech než před opravou. Raději se neptat kolik peněz stála pseudooprava daňové poplatníky, tedy nás... Naprostá tragédie. Přemýšlím, co by mě asi tak mohlo více nasrat, než když se mě nějaký inteligent snaží za moje vlastní peníze zabít a ještě způsobit škody na mém majetku. Takže jako díky!


Žádné komentáře:

Okomentovat