Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 25. listopadu 2018

Městské Maštale, ano ty ve stínu Toulovcových aneb další^2 podzimní krátkotoulky Vysočinou

Zase na Vysočině a zase na procházce. Kam jsme vyrazili tentokráte? Které zážitky by nám měl přichystat chodivý podzim (pracovní název období, kdy překvapivě nejezdíme na běžkách, kolech či inlinech). Odpoledne v rytmu vojenského pochodu okolo Budislavi. Vlastně nevím proč, ale mám tendenci spojovat tuto obec se Švejekem a jeho Budějovickou anabází, nicméně spojovat bychom si ji měli spíše s Čapkem, Novákovou, Smetanou či Martinů, ale což. Stejně fajn vychází i možnost opomenout kulturní kontext a zaměřit se na přírodní bohatství kraje. Městské Maštale, slabší odvar těch mnohem známějších Toulovcových Maštalí, byť jde o sourozence, které od sebe nedělí více než kilometr.


Ale pěkně popořádku. Cestu jsme započali v Budislavi, která je připravena nabídnout svým návštěvníkům očekávané zázemí, tj. podobně jako v sousedním Novém Boru (do této doby obvyklé naše východiště) máte, kde zaparkovat, kde jíst a spát. Nám tedy stačilo parkoviště a hurá za Yettim. Zelená naučná stezka Kudy, tudy, šel tu Yetti vás protáhne skrze obci plnou zajímavých skalních útvarů, především jde o Malé a Velké Hradisko a Zámeček. Skály a výhledy, krása... Stejně tak zjistíte, že většina kamenných bloků, ze kterých jsou postaveny baráky, sokly plotů a cokoliv dalšího pochází buď z nedalekého lomu nebo přímo z obce, kde lze spatřit neskutečné množství odtěženého kamene a původní místa jsou pak zajímavě využita (např. hřiště a lezecká stěna apod.) Zmiňuji to však především proto, že se následky asi stěží oceňované práce (ničení přírodního bohatství) se mi v tomto kontextu zamlouvaly.


Přestože bylo možné přímo ze vsi vlézt do lesa po červené a kochat se místními skalkami, my tvrdošíjně pokračovali po silnici až na Toulovcovu rozhlednu. Přestože se nachází na rovině a už z dáli nás překvapovalo, že by odsud mělo být cokoliv vidět, tak věřte, že z nadhledu pouhých 12m prý uvidíte Jeseníky, Krkonoše, Orlické hory a Železné hory. Jo a také se za vlez platí a mimo jiné v listopadu je už dávno zavřená, takže smůla. Zkratka svahem na červenou se obešla bez zranění, takže vzhůru na Maštale.


Brzké podzimní šero a nevlídno nás provázelo příjemnou krajinou plnou očekávaných i neočekávaných skalních útvarů. Po červené jsem si to šněrovali až na rozcestí Pod Kostelíčkem, kde nás výhybka poslala po žluté skrze Městské Maštale zpět do Budislavi. Největším překvapením a příslibem pro příští rok pro mě bylo objevení netušeného množství cyklistických tras, sjízdných cyklistických tras. Kdo někdy jel skrze Toulovcovy Maštale, tuší, že pohyb v písku a přes kořeny stromů po cestičkách se značnou vertikálností není zrovna jednoduchý. Závěrem, pěšky, na kole, či běžky, to vše si zde můžete užít dosyta. A když je venku ne zrovna hezky, tak zcela bez lidí...



Žádné komentáře:

Okomentovat