Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 9. ledna 2022

ČMP 2022, 1. zastavení (Štěpánské závody)

Jestli mě paměť neklame, je to poprvé, kdy jsem se dostal na Štěpánské závody v NMNM. A co na tom, že se vůbec nejely na Štěpána (9.1.2022) a že na rozdíl od klasické klasiky se jely bruslením. 95kg čisté váhy a řádově 100kg s běžkami, dva roky bez pravidelného dojíždění do práce a rok bez sportu zcela. 500km najezděných na běžkách převážně turisticky (z toho možná 100-150km ve vyšším tempu u Ski). Tak nacionálie bychom měli. 

To bruslení pro mě bylo záchranou, pokud bych měl mazat klasické běžky na závodní tratě u Ski, dopadlo by to jako pokaždé fiaskem. Takto to byl jen běžný propadák, tedy žádné poslední místo. Překvapivě a možné vůbec ne překvapivě se ve veteránské kategorii schází mnohem větší konkurence než v mužích a zdá se, že i až na výjimky výkonnější. Tak to abych se radoval, že už spadám do kategorie veteránů. :-) 

Intervalový start po 20s není zrovna tím co preferuji, ale za daných okolností bylo možná lepší nevidět na první dobrou jak se propadám do hloubi startovního pole. Tady jsem mohl jen usuzovat jak na tom jsem na základě toho, kolik lidí mě předjelo a s jakým číslem, popř. kolik jsem jich předjel já. 

Jinak mi podmínky velice přály, trefil jsem výběr lyží, podklad byl příkladně tvrdý a rychlý, jak pro běžky, tak pro hole. Zatáčky důvěrně známé (zejména ta, ze které jsem letos vyletěl mimo trať a zlámal běžky) a kopce stejně tak.

Běžné předsevzetí začít rozumně vzalo vzápětí za své, to dá přeci rozum, jak jinak bych asi mohl jet. První kolo jsem zkrátka přepálil. Píchání v boku a zatmívání mě však další kola zdaleka nepustila do takových divočin, takže jsem přešel do úsporného režimu s co největším zaměřením na provádění techniky. Ač jsem se obával, že budu předjížděn jedním závodníkem za druhým, tak se tak skoro vůbec nedělo, tedy aspoň ne z veteránské kategorie. Naopak sám jsem několik závodníků předjel k mé velké radosti. 

Trochu mě může mrzet závěr, kdy jsem se mohl zmáčknout, ale vůbec jsem to neudělal. Stále betonovější nohy a hrozná bolest v boku mi jaksi neumožnila soustředit se na počítání okruhů, které mi chyběly do cíle. Takže v posledním kole jsem si nebyl zcela jistý, zda do toho mám jít na krev nebo ne. 

Ve výsledku příjemné překvapení z 6. místa z 21. veteránů.



Žádné komentáře:

Okomentovat