Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

sobota 4. května 2019

Velká dohoda aneb ferratové hřiště pro Moravu

Konečně jsem se podíval na jednu ze dvou ferrat na Moravě. Ano, je to tak, Morava nemá žádného Karla Bělinu, takže za Čechami značně zaostává... V půlce roku 2019 by se dal nelichotivý nepoměr popsat zlomkem 2/14. Číslo není zcela přesné, záleží na tom, co počítáte do VF, Šilinkův Důl, Speleoferatu v Moravském krasu? Ve výsledku je to jedno. Prostě na Moravě můžete na Vírskou přehradu a nebo do přírodního areálu Velká dohoda. Velká dohoda si nese jedno specifikum, jde o soukromý areál, kde se za vstup platí a to nemalé peníze, 200Kč se svým vybavením (což je dle mého soudu skoro až nechutně moc) a 250Kč s půjčením vybavení (což je dle mého soudu cena rozumná). Disproporce, to je nejspíše slovo, kterým bych popsal zdejší místo. Začalo to cenou vstupného a pokračovalo vším ostatním a to bude to, o čem si tu budeme povídat.

Proč navštívit zdejší VF hřiště? 

Pominuli skutečnosti, že jsme si udělali takový teambuilding s kluky z práce, že jsem prostě zvědavý (jakože vidět takový ohrožený moravský druh), tak je tu několik důvodů proč se sem podívat. Je to nejbližší ferrata Brnu. Je to kus přírody. Je to netypické, protože lezete z díry na povrch a ne z povrchu na skálu. Je to cvičiště, kde se to můžete naučit. A v neposlední řadě jde o obtížnost, to je to oč tu běží! Jak to myslím s tou obtížností? Zkrátka provozovatel inzeruje 7 cest s obtížností od A-E v délce 412m, což je trochu ojeb stejně jako každé PR, ale jak už jsem řekl, to si také probereme. Zkrátka jde o poměrně bezpečné místo, kde si můžete vyzkoušet na co má vaše hlava a tělo, takže pak můžete celkem bezpečně plánovat cesty do hor s tím, že budete aspoň přibližně tušit, zda to D (za D si dosaďte cokoliv od A-D, E raději nechte spát) dáte nebo ne. Takže odpočinek v přírodě, teambuilding, zvědavost, seznámení se s VF, pilování techniky VF a nastavení benchmarku, to jsou všechno dost dobré důvody proč se se podívat.

Proč nejezdit na zdejší VF hřiště? 

Je to daleko. :-) No dobře, bude-li místem startu Brno, je to hodina cesty po klikatých a ne úplně dokonalých silnicích. Na Hohe Wand do Rakouska jedete hodiny dvě, ale odměnou vám budou skutečné ferraty.

Je to drahé. 200Kč za vstup na pseudoferratu je prostě úlet. Většinu ferrat v Evropě lze považovat za bezplatnou zábavu (abych byl férový, zrovna výše zmíněný Hohe Wand není až zas tak zdarma, protože za vstup do přírodního parku také platíte vstupné, ale 1.80 Euro/os. je stále značně méně než v případě Velké dohody).

Obtížnosti jsou ulhané. S těmi písmenky je to vždy ošemetné, možná bych mlčel, jenže sám vlastník se "usvědčuje" z nepěkné manipulace. Nebo nevím, jak nazvat obrázek VF parku z před pár lety (2014-2016), kdy tu bylo 5 cest s maximální obtížností D. V letech 2017 a 2018 se areál rozrostl o jednu cestu a hromadu spojnic včetně výživného lanového mostu (udávaných 60m bych bral osobně trochu s rezervou) a vznikl nový obrázek zobrazující všechny cesty. A ejhle! U původních cest nám narostla ramena, zkrátka některé (ty nejobtížnější) úseky nám posílily o 1/2 - 1 stupeň obtížnosti. WTF? Co se změnilo? Ano, existují samozřejmě i příjemná vysvětlení, jakože tu bylo na návštěvě třeba 100 ferratových expertů a všichni svorně tvrdili, že jsou místní cesty podhodnocené a že by bylo lepší obtížnost posunout o zmíněný kousek vzhůru. Obrázek si o tom každý udělejte sám, nejlépe osobně. Za mě je staré nižší hodnocení mnohem přijatelnější. Nemluvě o skutečnosti, že pokud tyto cesty použije někdo jako benchmark svých sil, tak je z mého pohledu bezpečnější podhodnocovat cesty než nadhodnocovat. Důvody jsou asi zřejmé. Každopádně je třeba vzít v potaz, že místní "úseky" jsou velice krátké, resp. mi přišly kratší než bývají v Rakousku na horách a nepotkáváte se s běženě dostupnými "nepříjemnými' vlivy, jako velkou expozicí, zásadním působením větru apod. Zkrátka přelez E na ferratě č. 4 označované jako převislá není stejné jako přelézt E převis na Johannovi (Super - Ferrata - Dachstein). Resp. srovnávat tato dvě E je jako tvrdit, že vůz Octavia RS lze považovat za stejnou kategorii vozu jako Lamborghini Aventador... A to raději nemluvě o tom, že některé TOPO přisuzují převisu na Johannovi stupeň D/E...

Délky a výšky cest... Nevím, celkem 412m cest tam asi napočítáte (záleží na metrice), jenže se počítá všechno, např. včetně sestupového žebříku a to se raději neptám, jak se počítají ty obousměrné cesty. Každopádně pro některé zájemce by mohlo být užitečnější jasně inzerovat výšku stěny, která je snad 19m (odečteno z fotografie "objednávky" stavby ferraty). Jinými slovy výška vertikálních cest je zanedbatelně krátká s čímž souvisí i krátká délka značených úseků, jejichž zdolání je značně jednodušší než na "dospělých ferratách". Namísto přímočarého přiznání nízké stěny (což za mě není nic proti ničemu) vidíte v galerii šikovné fotografie, kde se stěna v naprosté většině případů tváří jako skutečná stěna, nevidíte zem a nemáte srovnání jak vysoko jsou fotografovaní lezci.

Konzistence pojmenování. Před rozšířením cest jste na webu moli vidět pěkné názvy, První, Francouzská, Převislá, ... Na novém plánu cest lze vidět pouze čísla, což se mi nelíbí toliko jako názvy. Nakonec je to i poměrně nepraktické při přidávání dalších cest mezi ty již existující. Důsledek, např. cesta První nese číslo 2 a po dostavbě nejlevější cesty je druhou... 

Závěr

Asi bychom toho mohli rozebírat mnohem více. Nicméně přes, pro mě, zbytečné dokrášlovací PR si myslím, že Velká dohoda za návštěvu stojí, myslel jsem si to před návštěvou a myslím si to i po ní. 


1 komentář:

  1. Ono to chce občas vypadnout a udělat si s lidmi z práce dobře. My jsme v práce Most dělali klasické firemní teambuildingy, ale v současné práci na to vedení kašle, takže chodíme s kolegy, kteří mají zájem, pravidelně aspoň na pivo. Jednou za čtvrt roku, když zrovna není xtá vlna Covidu, vyrazíme třeba i na paintball nebo různé pohybové akce. :)

    OdpovědětVymazat