Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

středa 2. listopadu 2011

IT friendly ovoce

Předpokládám, že nejsem jediný, kdo u počítače mívá hlad. A když se zadaří, tak je po ruce nějaké jídlo, které jej ukojí. Často to bývá ovoce, které se jí převážně jednoruč a tudíž zbývá druhá ruka, která nadále může pracovat a člověk tak neztrácí to nejdrahocennější - čas. Jenže mnohé ovoce se často chová záludně, obsahuje hromadu šťáv (obsahujících kyseliny - askorbovou, listovou, ...), které rádi vystříknou tam, kam nemají - na LCD, do útrob notebooku, klávesnice, myši apod. Tyto byt poměrně slabé kyseliny nedělají dobře antireflexní úpravě LCD ani laku na PCB. Proto jsem srovnal běžně dostupné ovoce, ne z nutričního pohledu, ale z pohledu přívětivosti k práci na počítači. Hodnocení je stejné jako ve škole, tj. 1-5, kde 1 je nejlepší známka a 5 nejhorší. Hodnotící kritéria jsou následující:
  1. Jak snadno lze jíst jídlo neumytými rukami, aniž bychom snědli ty části, kterých se dotýkáme. Jak všichni víme, tak se v poslední době množí výzkumy ukazující, že klávesnice je neuvěřitelnou zásobárnou bakterií, dokonce větší než toaleta...
  2. Jak dlouho zabere příprava ovoce, tak aby se dalo jíst jednoruč. Motivace je jasná, neztrácet čas jídlem, když během něj lze pracovat.
  3. Jak často se musí připravené ovoce sledovat, aby člověk nekousl do něčeho nebo nesnědl něco, co nechce - červa, jadérka, pecka, ...
  4. Jak moc hrozí, že ovocné šťávy vystříknou na místa, kde mohou napáchat nějakou škodu.
  5. Průměrná známka.

Ovoce (100g)Energie [kJ]Sacharidy [g]Bílkoviny [g]Tuky [g]IT 1IT 2IT 3IT 4IT 5
Banán38420,410,511111
Broskev1799,90,70,143353,75
Citrón1218,91,10,355454,75
Grapefruit1337,50,60,155454,75
Hruška24612,60,40,432353,25
Jablko24612,20,20,422353
Meloun1467,60,50,123353,25
Meruňka20091,40,432353,25
Pomeranč19621,81,2155454,75


Jasným vítězem se stal banán. Nicméně je třeba upozornit, že ač obsahuje vetší množství prospěšného draslíku a hořčíku, tak zároveň má nejvyšší obsah sacharidů a největší nutriční hodnotu ze srovnávaného ovoce. Tabulka je převzatá z projektu Ovoce do škol.

Žádné komentáře:

Okomentovat