Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pondělí 12. srpna 2019

Sabelell a Qayron Fatal eFS Q aneb na českém trailovém e-biku skoro jako na mašině

Už dlouhou jsem neprovětral žádné elektrokolo a tak by se mohlo zdát, že po nepříliš úspěšné elektrocestě z Brna na Vysočinu v roce 2017, kam jsme po vlastních osách nedojeli, jsem na tyto stroje zanevřel. Vlastně sám netuším, zda je to zdání a nebo pravda. Tak či onak jsme si s Janičkou v sobotu 10.8.2019 půjčili dvě stejné trailová elektrokola Qayron Fatal eFS Q. Je-li vám značka Qayron stejně povědomá, tak jako mně, tj. v životě jste o ní neslyšeli, tak vězte, že jde o českého výrobce kol a věřte, že nejde o žádného nováčka v branži. Už na webu zjistíte, že výrobcem kol je BP LUMEN s. r. o., který jak mnozí víte stojí za mnohem známější značkou Apache Bicycles. Zde se sluší připomenout, že tato firma přesunula montáž kol z Číny do ČR již v roce 2017 a do budoucna dokonce uvažují o jejich výrobě. Toliko usazení do příslušného kontextu.

A teď pár obvyklých technikálií:

Modelová řada: 2019
Velikost kol: 27,5" +
Velikost rámu: 17" / 19" / 20,5"
Převody: 1 x 11
Hmotnost: 21,9 kg (bez pedálů)
Motor: Shimano KDU8000
Baterie: Shimano KBTE8010
Displej: Shimano KSCE8000B
Rám: Alloy 6061 / 150 mm, Boost axle
Vidlice: SR Suntour Auron 35 Boost RC2-PCS / 150 mm
Tlumič: SR Suntour Duair LOR8
Kliky: Shimano E8000 / 38T / 170 mm
Řazení: Shimano XT M8000
Přehazovačka: Shimano XT M8000GS
Kazeta: Shimano XT M8000 (11 - 46T)
Řetěz: KMC X11e
Brzdy: Shimano XT M8000, 180 mm rotors
Náboj přední: DT Swiss H1900 Spline
Náboj zadní: DT Swiss H1900 Spline
Ráfky: DT Swiss H1900 Spline (27,5" / 35 mm)
Pláště: Schwalbe Nobby Nic 70-584
Pedály: SP-420
Gripy: Ergon GA20
Řídítka: Spec Soil 31,8 x 760 mm
Představec: Spec Soil 50 mm
Hlavové složení: FSA No. 57
Sedlovka: Spec Soil 30,9 x 440 mm / 125 mm dropper post
Sedlo: Ergon SMC40
Cena: 94.990Kc

Jak vidno, poměrně hodně muziky. Nejvýkonnější motor Shimana, záplety DT Swiss, pohon a brzdy Shimano XT, slušné odpružení od SR Suntour. No nezní to vůbec špatně. Smysluplné srovnání/recenzi ode mě nečekejte, přeci jenom elektrokol jsem příliš neprojel a dvouletý půst umožní na mnohé zapomenout. Zkrátka bude to více o postřezích.

Tím nejzajímavějším pro mě byl bezesporu motor, zkoušel jsem Specialized, Bross a několikrát Bosch, ale z velkých hráčů mi chyběla Yamaha a Shimano. A právě Shimano je zde reprezentované motorem KDU8000 (E8000), tedy tím nejvýkonnějším, 250W a 70Nm. Zlepšit by se snad daly jen obyčejné kliky, které lze povýšit až na duté XT (8050). Pocitově je motor poměrně úzký a tak Q faktor zůstává celkem snesitelný, aspoň pro mě osobně. S výkonem a způsobem jakým motor pomáhá jsem byl vcelku spokojený. Zvuk motoru je patrný, ale dá se přežít. Co bych však rozhodně vyzvedl je způsob změny jízdních režimů, který neprobíhá prostřednictvím nějakých tlačítek na displayi cyklocomputeru, ale pomocí páček nepříliš odlišných od těch řadicích. Ano, nezastírám, že "mechanický" chod páček, který vyžaduje nemalou sílu na přepnutí režimu, asi jako na při řazení na starších řadách Shimana (3x9) se mi zdál zvláštní, ale časem jsem si ho oblíbil. Přeci jenom absence potřeby sundání ruky z řidítek se vám v terénu může mnohokráte vyplatit. Takže tady Shimano získává za intuitivnost plusové body. Další pochvalu si zaslouží výrobce/Shimano za udávaný dojezd až 100km. Skoro to vypadá, jako by se nehonil za hypotetickými reklamními propagacemi slibující dojezd automobilu. Ještě kdyby dodal u poznámky "záleží na režimu asistence, náročnosti terénu a hmotnosti jezdce", že může být podstatně kratší, asi bych si už neměl do čeho rýpnout.

Řazení, njn. tady budu vypadat jako staromilec, ale krom silnice 2x11 jezdím na ostatních kolech oldschoolových 3x9 a tam to řazení vypadá zkrátka jinak. MTB 1x11 od Shimana jednoduše vypadá jak napnutý luk a přeřazení jako výstřel z něj. Prostě přehazka drží řetěz extrémně napnutý a řazení je rychlé a takové drastické doprovázené kovovými zvuky rozechvělého něčeho (řetěz nebo kazeta?), každopádně chodilo přesně.

Brzdy sice brzdily, ale tady jsem nadšený dvakrát nebyl. Tvar XT páček i dávkovatelnost brzdné síly je bez připomínek, to stejné však nemohu říct o účinnosti ve spojení se 180mm kotouči. Postavit to na přední skoro nešlo a i dostat zatížený zadek do smyku nebylo zas tak easy. Když k tomu přidám kroutící se zadní stavbu, která ve výsledku znamenala časté až neúnosné škrtání destiček o kotouč, nemohu než strhnout body. Na druhou stranu nevím, kolik toho mělo testovací kolo najeto a jak dobře bylo seřízeno. Tj. nemusel by to být neodstranitelných problém i bez dalších investicí.

Odpružení na sobě sice nenese tak prestižní visačku jako jiné komponenty, ale když kouknete na technické parametry a cenovku, nabudete, možná jako já, přesvědčení, že to bude velice dobré. Skutečnost? Těžko říct. Tady má výrobce reprezentovaný obsluhou nabízející kolo k otestování ještě co dohánět. Vzhledem k tomu, že neupravovali tlak v pneumatikách a ani nesahali na nastavení vidlice a tlumiče, tak jen stěží šlo dosáhnout uspokojivého výsledku. Zejména Janička byla z kola vytřesená jako ratlík vzhlížející do tlamy rozzuřenému vlčákovi. Vidlice jí nevidlicovala vůbec, tlumič něco málo udělal, ale přehuštěné pláště Schwalbe Nobby Nic o rozměrech 70-584 to stejně pohřbily. Já jsem na tom byl o něco lépe, vidlice aspoň trochu vidlicovala a tlumič s mojí váhou chodil perfektně. Jen nemít také přehuštěno. Tj. věřím, že když si vyhrajete se setupem, dostanete minimálně dobrě fungující kolo...

Také mě bavila teleskopická sedlovka. Ne že bych takovou věc nikdy nevyzkoušel, kdysi dávno jsem na ní pár minut seděl... :-) Na trailové kolo rozhodně fajn věc, jen nevím zda Spec Soil je vlastním brandem Qayronu a nebo zda jde o svébytnou značku. Funkce za mě dobrá, hmotnost na takovém tanku neřešíte, takže k naštvání byl jen ten šílenej vakl do stran. Za jízdy mi to sice nevadilo, ale v depu jsem si říkal, zde je fajn na výrobku za 100kKč vidět takovou vrtuli... :-)

Tady mi už dochází dech, takže bych mohl napsat o tom, jak to jelo. No asi jako tank. Nevím jak je tank nepohodlný, ale v tomto případě se jednalo o nepohodlný tank, který šlo poslat kamkoliv a on kamkoliv jel. Asi se nebojím tvrdit, že pokud bych měl čas kolo poladit na míru, myslím tím především nahuštění kol, vidlice a tlumiče, že by se dalo škrtnout slovo "nepohodlný".

Nezkoumal jsem SAG tlumiče, a tak jen stěží mohu říct, zda je osa klik příliš u země a nebo šlo jen o důsledek podhuštěného tlumiče, ale ve výsledku není obtížné drhnout pedály v zatáčce. Tohle na trailovém biku vnímám značně negativně.

Hodně negativně vnímám i legislativu ČR/EU... :-) No to jsem si zapřeháněl, protože aspoň v rámci elektrokol mi příjde velice rozumná. Problém však jest, že pokud se proháníte po trailech, tak z kopce málokdy jedete pod 25km/h, kdy vám pomáhá motor. To ještě není tak zlé, prostě rozšlapáváte 22kg těžkou mrchu, co nejede úplně tak sama. Nicméně tohle se dá ještě skousnout, o poznání horší je to na trailech bez znatelného flow, kde často měníte rytmus jízdy a neustále překračujete magickou hranici 25km/h nahoru a dolů. Střídání pomoci a nepomoci je prostě k vzteku a ani skutečnost, že se s kolem dá rozumě odlepit od země (o poletování bych ve svém případě vážně nehovořil) to nezachrání. Tahle výtka však nepatří ani výrobci pohonu natož pak celého kola.

Závěr? Nemám, nevím. Chtěl jsem napsat, že mi cena přijde více než konkurenceschopná, ale nakonec jsem vyměkl a prolezl nabídku aspoň jedno e-shopu, abych zjistil, že by takové tvrzení bylo více než odvážné. Takže jinak, neznámá značka nehodlající se podbízet cenou. Kolo papírově více než slušně vybavené a po správném nastavení nabízející snad i odpovídající svezení. Koupil bych si ho? Špatná otázka! Elektrokolo snad jedině kdyby mi ho někdo daroval. Na ježdění okolo komína příliš drahá hračka a na regulérní ježdění neakceptovatelná ztráta svobod. Tak zase někdy během dlouhé chvilky, kdy čekáte na nabití baterky svého kovového oře...




Žádné komentáře:

Okomentovat