Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

pondělí 11. dubna 2016

Motáme se v kuchyni - mazanec

Suroviny:
  • 50dkg výběrové hladké mouky
  • 10dkg másla
  • 18dkg krystalového cukru
  • 250ml plnotučného mléka
  • 2 vaječné žloutky
  • na špičku nože citronové kůry
  • špetka soli
  • 100g sušených rozinek
  • 30g plátků mandlí
  • 30g drcených vlašských ořechů
  • 4dkg droždí
  • olej (slunečnicový/řepkový) na potření

Postup výroby:
  • příprava kynutého těsta
    • do misky prosejeme mouku
    • vytvoříme 2 dolíčky
    • do jednoho dolíčku
      • vsypeme krystalový cukr
      • vlijeme trochu vlažné mléko
      • nadrolíme droždí
      • lehce posypeme moukou
    • do druhého dolíčku
      • nasypeme špetku soli
      • dáme dva vaječné žloutky
    • 10 minut čekáme, než se vytvoří kvásek (na povrchu mléka se vytvoří hnědá pěna)
    • smícháme oba dolíčky za postupného dolévání zbytku mléka
    • přisypeme zbylé suroviny - cukr, máslo, citronovou kůru, rozinky, mandle, ořechy
    • důkladně všechno těsto promícháme, až se přestane lepit na mísu a začnou se vytvářet bubliny
    • mísu zakryjeme utěrkou
    • na teplém místě necháme přibližně půl hodiny kynout
  • pečení
    • předehřejte pečící troubu na 200°C°
    • vložíme plech s připaveným mazancem do trouby
    • pečeme přibližně 1h na 180°C (do zlatova)
  • servírování
    • ihned po upečení potřeme celý povrch olejem
    • podáváme teplé či studené s máslem a případně marmeládou


Žádné komentáře:

Okomentovat