- 50dkg výběrové hladké mouky
- 10dkg másla
- 18dkg krystalového cukru
- 250ml plnotučného mléka
- 2 vaječné žloutky
- na špičku nože citronové kůry
- špetka soli
- 100g sušených rozinek
- 30g plátků mandlí
- 30g drcených vlašských ořechů
- 4dkg droždí
- olej (slunečnicový/řepkový) na potření
Postup výroby:
- příprava kynutého těsta
- do misky prosejeme mouku
- vytvoříme 2 dolíčky
- do jednoho dolíčku
- vsypeme krystalový cukr
- vlijeme trochu vlažné mléko
- nadrolíme droždí
- lehce posypeme moukou
- do druhého dolíčku
- nasypeme špetku soli
- dáme dva vaječné žloutky
- 10 minut čekáme, než se vytvoří kvásek (na povrchu mléka se vytvoří hnědá pěna)
- smícháme oba dolíčky za postupného dolévání zbytku mléka
- přisypeme zbylé suroviny - cukr, máslo, citronovou kůru, rozinky, mandle, ořechy
- důkladně všechno těsto promícháme, až se přestane lepit na mísu a začnou se vytvářet bubliny
- mísu zakryjeme utěrkou
- na teplém místě necháme přibližně půl hodiny kynout
- pečení
- předehřejte pečící troubu na 200°C°
- vložíme plech s připaveným mazancem do trouby
- pečeme přibližně 1h na 180°C (do zlatova)
- servírování
- ihned po upečení potřeme celý povrch olejem
- podáváme teplé či studené s máslem a případně marmeládou
Žádné komentáře:
Okomentovat