Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

neděle 18. srpna 2013

Toulovcovy maštale

Rozhodně ne poprvé a snad ani ne naposledy jsem navštívil Toulovcovy maštale a rád bych se s vámi podělil o pár zkušeností, co dle mého názoru stojí za vidění a co ne.

A vezmu to rovnou od konce, pokud máte rádi muzea, tak rozhodně neopomeňte První české muzeum cyklistiky. Možná vás zde překvapí, že mnohé z toho, co se nám současní výrobci tlačí s pomocí mediální masírky do hlavy jakožto úžasné výmysly budoucnosti tu bylo již před sto lety, že se kola za těch sto let krom použitých materiálů skoro vůbec nezměnila a že v některých ohledech byla lepší a nápaditější než ta dnešní...

A co zámky a hrady? Ani zde nepřijde s prázdnou, rokokový zámek Nové Hrady nazývaný “Malý Schönbrunn” nebo “České Versailles” stojí rozhodně za viděnou ať už kvůli jemu samotnému, výstavě nábytku uspořádané s pomocí Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, jeho zahradám, navazující křížové cestě, nedaleké oboře, stájím či přiléhajícímu zde výše zmíněnému muzeu cyklistiky.

Z mého pohledu to nejhodnotnější, co zde však můžete vidět je úžasná příroda - borové lesy s pískovcovými skalními útvary, písečné cestičky, vřesoviště a borůvčí. Ale pozor rozhodně platí pořekadlo "Není všechno zlato co se třpytí". Osobně se mi líbila žlutá z Boru u Skutče do Zderazu a červená z Vranice do Boru. Naopak žlutá z Boru do Dolany, červená z Dolany do Nových Hradů a žlutá z Nových Hradů do Vranice za moc nestojí, respektive tu naleznete mnohem krásnější místa a vážně ani PR Pivnice to příliš nezachránila :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat