Štítky

auta (18) běh (34) beskydy (13) brusle (34) cukroví (11) divadlo (1) DIY (2) filmy (17) golf (1) hory (37) IT (68) jednokolka (1) kola (109) kolce (10) koloběžky (4) koncert (4) koně (1) létání (20) lezení (22) literatura (8) lodě (2) lyže (130) motorky (61) osobni (1) osobní (102) plavání (4) posilování (2) potraviny (27) příroda (8) recenze (3) recepty (62) sauna (1) squash (3) tanec (3) telefony (19) turistika (60) USA (58) vlaky (4) vysocina (3) wakeboarding (1) závod (1) závody (84) ZLM (66)

čtvrtek 22. prosince 2011

Prezentace snadno a rychle (wiki2beamer, Beamer, LaTeX)

Kvalitní prezentace vyžaduje kvalitní obsah i formu. Obsah nechám na Vás a na tomto místě si krátce popovídáme o formě. Prezentace si většina lidí spojí s Microsoft PowerPointem, někteří možná s Open/LibreOffice Impressem. Jejich společným jmenovatelem je snadnost přípravy prezentace s často nevalným výsledkem (z pohledu typografie). 


Chceme-li kvalitní výsledek, můžeme sáhnout po jiném nástroji, jakými např. jsou TeX či LaTeX. Vytvořit však prezentaci přímo v TeXu nebo LaTeXu není zrovna jednoduché. Použijeme-li však např. v případě LaTeXu dokumentovou třídu Beamer, celý proces přípravy prezentace se výrazně zjednoduší a zprofesionalizuje. Nicméně i samotný Beamer je pro běžné uživatele (nepočítaje lidi z IT branže a dalších technický či věděckých oborů), podobně jako LaTeX těžko stravitelný. A pro takové uživatele, kteří nemají touhu učit se LaTeX s Beamerem je tu wiki2beamer


Tento Python skript je preprocesorem, jehož úkolem je přeložit text prezentace zapsaný v jednoduché wiki syntaxi do zdrojového kódu LaTeXu využívajícího dokumentovou třídu Beamer. S wiki syntaxí se již mnozí z vás setkali a pro ostatní by neměl být problém naučit se ji, naleznete ji na Beamer webových stránkách projektu.


Jak potom vypadá příprava prezentace? Samotnou prezentaci (prostý text zapsaný s výše zmíněnou wiki syntaxí) můžeme připravit v jakémkoliv textovém editoru, který dokáže uložit dokument jako prostý text, nejlépe v UTF-8. Tento textový soubor předložíme wiki2beamer skriptu, který z něj vytvoří LaTeXový fragment. Tento fragment se v ideálním případě naimportuje do předpřipravené LaTeXové "obálky", ta se dvakrát prožene kompilátorem LaTeXu - např. pdfcslatexem a dostaneme vysázenou prezentaci, v našem případě přímo v pdf.


V příštím díle si ukážeme i praktický příklad.

Žádné komentáře:

Okomentovat